'Voor wat, hoort wat' zet in op re-integratie

krimpenerwaard • Inzet op re-integratie. Dat is het streven van wethouder Jan Vente, die zoveel mogelijk bijstandsgerechtigden in de Krimpenerwaard weer aan het werk wil krijgen.

Een (gedwongen) tegenprestatie is zijn stok achter de deur. "Maar daar ligt niet de nadruk op", zei hij tegen de leden van de commissie samenleving. Zijn beleidsnotitie 'Voor wat, hoort wat', werd door een aantal raadscommissieleden als 'vaag' betiteld. Vente moest daarom veel uitleggen en toelichten, voordat de politieke vertegenwoordigers de doelstellingen van het college konden doorgronden. Dat lag mede aan het taalgebruik in de nota, waarin begrippen als 'negatieve connotatie' en 'participatieladder' volgens Leon de Wit (VGBK) de helderheid van het stuk niet ten goede kwamen. Vente bood daarom aan het raadsvoorstel in meer begrijpelijke bewoordingen in te dienen.

Het ging de wethouder meer om de partijen te overtuigen van de gemeentelijke inzet om iedereen aan het werk te helpen. "Als alternatief zien wij vrijwilligerswerk als passend. Het uitvoeren van de 'tegenprestatie' kost veel inzet aan begeleiding en handhaving en brengt de nodige risico's met zich mee. Het aangaan van vrijwilligerswerk geniet daarom de voorkeur boven het toewijzen van een tegenprestatie."