Vragen over kunstgras

krimpenerwaard • Gemeente Belang Krimpenerwaard heeft aan het college van B&W vragen gesteld over het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden en speelterreinen in de Krimpenerwaard.

Volgens VGBK-commissielied Eddo Mondriaan heeft de televisie-uitzending van Zembla -woensdagavond- aangetoond dat er mogelijk gezondheidsrisico's zijn vanwege kankerverwekkende stoffen. "De velden zijn vaak bestrooid met rubbergranulaat. Wetenschappers pleiten in het televisieprogramma voor serieus onderzoek naar de mogelijke risico's voor de gezondheid."

Volgens het televisieprogramma bevatten de korrels zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Van deze stoffen is bewezen dat die kankerverwekkend zijn. Het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van sporten op kunstgrasvelden met rubberen korrels. Het RIVM stelde dat het niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Zembla oordeelt echter dat het onderzoek onvoldoende zekerheid biedt voor de gebruikers.

De Krimpense voetbalvereniging DCV heeft z'n leden op de website gemeld dat de KNVB nieuw onderzoek zal uitvoeren. "Het RIVM heeft op basis van diverse onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan", aldus de verklaring van het bestuur van de Krimpense tweedeklasser.

De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Er staat reeds een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.