• Het K5-kantoor in Lekkerkerk.
• Het K5-kantoor in Lekkerkerk. Foto: Floris Bakker

Statushouders in K5-kantoor

lekkerkerk • Geen opvang van tachtig tot honderd asielzoekers in Schoonhoven, maar wel zestien statushouders voor de duur van vijf jaar in het voormalige K5-kantoor aan de Koninginneweg 2 in Lekkerkerk.

Dat is het voorstel van het college van B en W van de gemeente Krimpenerwaard, dat vanavond (dinsdag) in de gemeenteraad wordt behandeld.

Voor de huisvesting vraagt het college aan de raad om een krediet van 68.000 euro beschikbaar te stellen. Het gemeentebestuur heeft bureau Villex verzocht om enkele varianten te bekijken. 'De beste optie is het inrichten van twee eengezinswoningen op de begane grond. Op de eerste verdieping worden zes eenpersoons wooneenheden gerealiseerd. Inmiddels zijn direct omwonenden geïnformeerd. Na besluitvorming door de raad worden deze gesprekken hervat en worden inwoners betrokken bij plannen voor integratie van deze groep nieuwe inwoners van Krimpenerwaard', aldus het college. De afgelopen jaren is de gemeentelijke taakstelling voor de opvang van statushouders verhoogd van 38 (2013) naar 138 (2016). Deze toename heeft invloed op tal van taken en verplichtingen van de gemeente ten opzichte van deze nieuwe inwoners, zoals onderwijs, bijstand en maatschappelijke begeleiding. De kosten worden gedekt door een bijdrage van de overheid. Om de huisvesting van statushouders te kunnen realiseren en de druk op de sociale woningmarkt te verminderen, verwijst het gemeentebestuur naar de recente brief van de Provincie. De Krimpenerwaard krijgt daarin de garantie dat koopwoningen, die nu moeten wijken voor de extra huurwoningen, in de toekomst mogen worden teruggebouwd.