• Voorzitter Aris Neven en secretaris Anneke van Arkel.
• Voorzitter Aris Neven en secretaris Anneke van Arkel. Foto: Floris Bakker

Stichting Stolwijk Ontmoet is houding van Frank Streefland beu

'Dit moet echt een keer ophouden'

stolwijk • Vier pagina's telt Het Kwartier Nieuws, het krantje dat Stichting Stolwijk Ontmoet voor aanvang van elk seizoen uitgeeft. Het staat boordevol activiteiten die worden gehouden in Het Kwartier, variërend van theatervoorstellingen en knutselmiddagen tot seniorengym en uitvoeringen van lokale verenigingen. Elke activiteit is getoetst bij de gemeente, "want we willen er zeker van zijn dat alles wat we doen in overeenstemming is met onze exploitatievergunning", verklaart secretaris Anneke van Arkel.

Seizoensopening

De stichting doet dat volgens voorzitter Aris Neven uit voorzorg. Helaas leert de ervaring dat het nodig is. Zo viel de opening van het seizoen, een avondje 'Goud van Oud', bijna in het water. Frank Streefland van De Nieuwe Polderkamer, een feest- en trouwlocatie even verderop in het dorp, probeerde het evenement via de voorzieningenrechter te verbieden. De rechter wees de eis echter af omdat Streefland niet aan kon tonen dat hij schade ondervindt. Ook de wekelijkse Open Eettafel en Soepmaaltijd voor senioren mogen 'gewoon' doorgaan. De rechter sprak z'n twijfels uit of deze maatschappelijke activiteiten voor de horecaondernemer interessant zouden kunnen zijn.


Streefland maakt al sinds de start van Het Kwartier in 2014 bij de gemeente bezwaar tegen de culturele en maatschappelijke activiteiten, met ondersteuning van de horeca. Hij vindt dat de gemeente met de verkoop van Het Kwartier aan Stolwijk Ontmoet en de exploitatievergunning onvoldoende rekening heeft gehouden met zijn belangen. Hij diende herhaalde malen handhavingsverzoeken in bij de gemeente om de activiteiten. Stolwijk Ontmoet onthield zich tot nog toe van commentaar. "Het ging immers om een geschil tussen de gemeente en De Nieuwe Polderkamer waarin wij geen partij waren: wij waren alleen speelbal", stelt Van Arkel. Neven zegt dat de maatschappelijke activiteiten van Het Kwartier passen in het bestemmingsplan en dat de stichting beschikt over de passende exploitatie- en horecavergunningen. "Stolwijk Ontmoet wil de leefbaarheid en saamhorigheid in dit dorp vergroten. Onze inkomsten moeten voldoende zijn om alle kosten van het gebouw en de maatschappelijke activiteiten te financieren. Om alle verenigingen een betaalbaar onderdak te bieden, moet een groot deel van de kosten worden opgebracht door besloten bijeenkomsten en feesten. We hebben daar een professionele horecapachter voor aangetrokken die een marktconforme pacht betaalt. Van oneerlijke concurrentie - zoals Streefland stelt - is absoluut geen sprake."


Theater

Wat wel en niet mag in Het Kwartier? Volgens Neven is dat overduidelijk. "Volgens de vergunning mogen we hier geen restaurant draaien. Iets dat we overigens ook niet willen. Besloten feesten en partijen mogen hier 'gewoon' plaatsvinden. Wat betreft de culturele activiteiten kun je het 't beste vergelijken met een theater. Wat daar kan, doen wij hier ook." Dat Streefland ook via de rechter voortdurend het bestaansrecht van Het Kwartier bestrijdt, noemt Neven storend. "Dat moet stoppen, onze naam wordt hierdoor geschaad." Door de acties van Streefland moest de stichting een advocaat in de arm nemen. Tot ergernis van Van Arkel. "Dat kost ons geld. Geld dat we liever steken in de organisatie van leuke activiteiten voor mensen hier in het dorp." Neven heeft geen idee waar de 'soap' eindigt. Hij vreest dat de stichting door deze acties meer schade gaat ondervinden. "Daarom overwegen we nu juridische stappen. Dat doen we liever niet, maar dit moet echt ophouden."

Neven probeerde de afgelopen jaren diverse malen in gesprek te komen met Streefland. Die weigerde de uitgestoken hand. "Da's jammer. Zo maakt hij het ons én zichzelf wel heel erg moeilijk."


Floris Bakker