Rechtbank verlengt voorarrest overvallers

lopikerkapel/benschop • De rechtbank heeft het voorarrest van twee mannen verlengd, die in Lopikerkapel een gewapende overval zouden hebben gepleegd op een woning.

De twee verdachten maken deel uit van een motorclub met zes leden die allemaal in voorarrest zaten. De bende zou in hun clubhuis in Benschop een bijzonder gewelddadige afpersing hebben gepleegd. De rechtbank liet afgelopen week één verdachte voorlopig vrij.

Iets meer dan een jaar geleden bedreigden drie overvallers met een vuurwapen in de woning aan het Kapelsepad de bewoners, onder wie een kind. Ze gingen er met geld en sieraden vandoor. Justitie is ook de derde overvaller op het spoor. Beelden van de overval werden vorig jaar op televisie uitgezonden in een opsporingsprogramma. De doorbraak kwam toen de vriendin van een 27-jarige Utrechter naar de politie stapte. Deze vrouw vertelde dat haar vriend de overval had gepleegd. Zij zei dat hij was geschrokken, omdat er een kind in de woning was. Deze vrouw kende veel correcte details. De politie pakte daarnaast een 25-jarige Edenaar op. Een derde verdachte moest al eerder worden vrijgelaten. Maar ook deze man is volgens de officier van justitie nog steeds verdacht.

Alle verdachten worden er bovendien van beschuldigd dat zij in hun clubhuis in Benschop een man uit Nieuwegein ernstig hebben verwond toen ze hem probeerden af te persen. Ze ontvoerden de man naar hun clubhuis in Benschop. De verdachten wilden geld zien.Volgens de advocaten is de vrouwelijke getuige uit woede naar de politie gestapt. De getuige was boos op de Utrechter omdat hij haar had mishandeld. De advocaten wezen erop dat de verklaringen niet helemaal kloppen. De officier ging daar niet in mee. Hij wees erop dat er ook nog DNA van een verdachte in de woning is gevonden.

Volgens het slachtoffer richtten ze een vuurwapen op zijn knie. Ze toonden hem een bijl en zeiden dat zijn voet eraf gehakt zou worden en sloegen met een wapenstok tegen been. Hij moest binnen drie dagen 3000 euro betalen, anders zou hij worden vermoord. Het slachtoffer was zo toegetakeld dat hij twee weken in het ziekenhuis heeft gelegen.

De officier moest wel toegeven dat één verdachte niet de persoon was waarvoor justitie hem had aangezien. De rechtbank liet deze 38-jarige Utrechter daarop vrij.

De zaak gaat over drie maanden verder. De inhoudelijke behandeling is in de loop van volgend jaar.