• Gabriëlle Kocken tijdens de Anual Art Fair in Amsterdam.
• Gabriëlle Kocken tijdens de Anual Art Fair in Amsterdam. Foto: PR

Kocken wint met stippelkunst publieksprijs tijdens Anual Art Fair

'Stippelen is echt monnikenwerk'

ammerstol • Hoe dat voelde? "Nou, alsof alle juryleden tegelijkertijd op de knop drukken bij The Voice of Holland. Het was overwhelming." Verwacht had de 53-jarige kunstenares het niet, want het was pas haar eerste serieuze expositie. Dat Gabriëlle haar werk kon laten zien aan een groot publiek vond ze al bijzonder. Je moet namelijk flink in de buidel tasten voor een plekje op de kunstbeurs. "Een oom van me was zo aardig om me financieel te ondersteunen."

Verjaardagskaart

Gabriëlle, in het dagelijks leven werkzaam bij het Leger des Heils, doet sinds 2002 aan dotpainting, de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aboriginals. Een verjaardagskaart van haar zus bracht haar aan het schilderen. "Op de voorkant van die kaart stond een kunstwerk van stippen. Ik dacht: 'dat kan ik ook'." Toen ze niet veel later bij de afvalstort een bord zag liggen, aarzelde ze geen moment. "Ik heb dat bord achter in m'n auto gegooid en ben daar thuis mee aan de slag gegaan." Al vrij snel raakte ze verslingerd aan aan het stippelen. "Het is tijdrovend, monnikenwerk zelfs. Je kan ook niet van te voren zeggen wanneer een kunstwerk af is. Dotpainting is niet 'zomaar' met verf wat stippen zetten. Je vertelt via je kunst een verhaal, met een begin en een eind. Soms duurt het jaren voordat het kunstwerk af is." Ze exposeerde haar werken voor het eerst tijdens een 'rondje kunst ' in haar woonplaats Ammerstol. "Verschillende kunstenaars zetten die dag letterlijk hun deur open voor bezoekers. Ik heb dat toen ook gedaan. Veel mensen vonden het erg mooi." Er volgden exposities in de bibliotheek van Bergambacht en het pop-up atelier van kunstenaarsvereniging KrimpenerKunstWaard in Krimpen. Het viel bezoekers toen al op dat Gabriëlle's stijl toch heel anders is dan die van andere kunstenaars. Het schilderen brengt Gabriëlle in een meditatieve staat die haar 'inzichten, vrede, harmonie en zelfs innerlijke genezing' brengen. "Voor mij is het een uitlaatklep voor wat er gaande is in mijn leven, een niet te stoppen drang om mijn emoties en gevoelens te delen." Ze sluit zich soms letterlijk op in haar atelier, om in alle rust te kunnen werken. "Dan laat ik aan m'n omgeving weten dat ze me even niet moeten storen." Wie de boodschap in haar werk wil herkennen moet daar wel open voor staan, "maar diegenen die oren en ogen hebben om te zien wat ik wil vertellen, zullen dat ook zeker herkennen."

Gabriëlle won tijdens de ADAF niet alleen de publieksprijs, maar ontving tevens een uitnodiging voor de Art Nordic Fair in Denemarken. Een evenement waar kunstenaars uit 25 landen persoonlijk voor worden uitgenodigd en waar zo'n 15.000 bezoekers op afkomen. "Daar wil ik wel heen", zegt ze gedecideerd. Het hangt echter af van de financiën of ze af kan reizen naar het hoge noorden. "Ik moet weer een flink geldbedrag meenemen om te kunnen exposeren. Daarnaast moet ik nog geschikt vervoer regelen, een hotel boeken en eten en drinken. Al met al een kostbaar uitje."


Crowdfundingsactie

Ze denkt eraan om een crowdfundingsactie te starten. Of om werk te verkopen, iets dat ze niet eerder heeft gedaan. "Dat vind ik wel moeilijk hoor", bekent ze. "Het zou wel goed zijn, want ik moet leren loslaten." Toch zal ze niet snel afstand doen van één van haar schilderijen. "Alleen als ik om het bedrag moet schaterlachen doe ik het!"

Hoewel ze nog altijd met plezier voor het Leger des Heils wekt, hoopt ze stiekem op een doorbraak als kunstenares. "Het helpen van mensen in nood is mooi, maar het liefst ben ik heel de dag aan 't schilderen. Het voelt zó goed om via kunst je boodschap over te brengen. Als ik ooit sterf, doe ik dat met een penseel in de hand."


Wie Gabriëlle wil steunen, kan een mail sturen naar: info@mysticdotpaintings.com.


q www.mysticdotpaintings.com

Floris Bakker