• Leden van de lokale activiteitencommissie van de SWOB in Ammerstol.
• Leden van de lokale activiteitencommissie van de SWOB in Ammerstol. Foto: Floris Bakker

Verbouwing H. Zanenhuis afgerond

ammerstol • Het H. Zanenhuis aan de Ds. Hugenholtzstraat in Ammerstol ziet er na een verbouwing weer fris en modern uit.

Dolblij zijn de leden van de lokale activiteitencommissie van Stichting Welzijn Ondersteuning Ouderen Bergambacht (SWOB) met het eindresultaat. "Het is prachtig geworden", zegt Anneke Schwaab trots. Ze wijst naar de nieuwe tafels, stoelen en mooie grijze vloer. Ook het plafond, voorzien van spotjes met led-verlichting, is flink onder handen genomen. "Door het vele roken waren de plafondtegels vergeeld. Nu zijn ze weer mooi wit."


Kleuterschool

Volgens Jan van der Werf was de gemeenschapsruimte hard toe aan een opknapbeurt. "In 1979 is het H. Zanenhuis omgebouwd van kleuterschool tot ontmoetingsplek voor ouderen uit het dorp. Binnen is er sindsdien nauwelijks iets veranderd; de tijd had hier echt stil gestaan. Zo lag de eerste vloerbedekking er nog."

Toen enkele jaren geleden een bezoeker door een stoel was gezakt, kwam de commissie tot de conclusie dat er snel iets moest gebeuren. Er werd een driejarenplan opgesteld. Als eerste was het toiletblok aan de beurt. "Dat is vorig jaar vervangen", vertelt Ina van Duijvendijk-Bouter. "Voor dit jaar was de centrale ruimte aan de beurt." Probleem waren de financiën. Er was wel wat gespaard, maar de klus viel toch wat duurder uit. "Dankzij vrijwilligers, sponsors (onder andere Beter Wonen en de Ondernemerskring Bergambacht) en een bijdrage van de SWOB hebben we de klus kunnen klaren", zegt Adrie Huijsman.

De verbouwing zelf verliep redelijk soepel. Grote klussen werden overgelaten aan de professionals, maar voor de grote groep vrijwilligers viel er nog genoeg te doen. Huijsman: "We hebben alle muren gerepareerd en geverfd. Ook zijn de gordijnen uitgeklopt en schoongemaakt. Die hangen er inmiddels weer fris bij." Volgend jaar staat de laatste klus gepland. Dan pakken vrijwilligers het kantoor en hal aan.


Ligging

Het H. Zanenhuis is volgens Anneke Schwaab na al die jaren nog altijd hét trefpunt voor senioren uit het dorp. "Het is een prachtige locatie die, vanwege zijn ligging, prima bereikbaar is voor ouderen. Het is ook een hele multifunctionele ruime die geschikt is voor allerlei activiteiten. Je kunt er biljarten, volksdansen, gymmen, kaarten, noem maar op. Maar ook voor de jaarlijkse viering van het kerstfeest is het geschikt."


Op vrijdag 14 oktober van 16.00 tot 17.00 uur is er een receptie voor vrijwilligers, sponsors en belangstellenden. Iedereen is welkom om het gebouw te bekijken.


Floris Bakker