• Wethouder Vente tapt en proeft de verse melk.
• Wethouder Vente tapt en proeft de verse melk. Foto: Adri Verhoeven

K'waard twee melktaps rijker

stolwijk/vlist • Je eigen liter verse volle melk tappen, het kan in de Krimpenerwaard. Zaterdag namen de families Voets aan de Bonrepas 21a in Vlist en Uittenbogaard, Bovenkerkseweg 49 in Stolwijk, hun melktap in gebruik.

Door een eerste fles te tappen gaf wethouder Jan Vente in Stolwijk het officiële startsein. Het idee om meer met het mooie product, de melk van hun 75 koeien, te gaan doen leefde al langer bij Durkje en Wilco Uittenbogaard. Durkje: "Wij melken dagelijks onze koeien en in de fabriek maken ze daar prachtige producten van. Maar wij wilden het eindproduct nog toegankelijker maken voor mensen.'

De boerin weet als geen ander dat verse melk gewoon heel erg lekker is en puur natuur. Een masterclass vorig jaar in Italië, met een groep boeren uit de omgeving, gaf de familie het extra zetje. "Melk is een ondergewaardeerd product, terwijl je eigenlijk beter niet kan krijgen. Door het nu direct aan consumenten in de omgeving aan te bieden volgen we het Italiaanse model. Ook daar maakt men lokaal prachtige producten en die worden, veel meer dan in Nederland, regionaal verkocht".

Jan Vente prees het ondernemerschap. "Deze boeren snappen dat hun consument gewoon de buurman of -vrouw kan zijn. Daarom is dit een logische stap."

Na een toost, met, hoe kan het ook anders, een glaasje verse koeienmelk, is het nu alle belangstellenden om hun fles puur natuur te tappen. De melktap is zeven dagen per week geopend. Een speciale herbruikbare fles kost 0,50 cent en voor een liter van melk dient 1 euro betaald te worden.

Adri Verhoeven