Peuterspeelzaalwerk bij kinderopvang

lopik • De gemeenteraad van Lopik heeft ermee ingestemd dat het peuterspeelzaalwerk vanaf 1 januari 2017 wordt ondergebracht bij de Lopikse kinderopvangorganisaties. Het peuterspeelzaalwerk blijft in alle kernen aanwezig.

Peuterspeelzalen vallen vanaf 1 januari 2018 onder de Wet kinderopvang. Daarmee moeten alle peuterspeelzalen aan dezelfde –strengere- kwaliteitseisen voldoen als kinderdagverblijven. De meeste peuterspeelzalen moeten daarvoor een flinke investering doen. Dit, in combinatie met een lagere subsidie, zorgt ervoor dat de Stichting Peuterspeelzalen Lopik in zijn huidige vorm niet door kan gaan.

Daarom hebben de gemeente Lopik, Stichting Peuterspeelzaalwerk Lopik, het onderwijs en de kinderopvang (Spot4Kids en CKO de Ark) ervoor gekozen om het peuterspeelzaalwerk onder te brengen bij de kinderopvang.

Nu de gemeenteraad afgelopen week heeft ingestemd met de overdracht, houdt de Stichting Peuterspeelzalen Lopik met ingang van volgend jaar op te bestaan. De stichting blijft het peuterspeelzaalwerk verzorgen tot 1 januari 2017. Ouders kunnen hun peuters blijven inschrijven bij de stichting, ook als het om een plaats in 2017 gaat (www.peuterspeelzalen-lopik.nl). De leid(st)ers van de peuterzalen van de stichting treden in dienst bij de kinderopvangorganisaties en zetten daar hun werk voort.

Het peuterspeelzaalwerk blijft in alle kernen aanwezig, ook in Jaarsveld. "Lange tijd zag het er naar uit, dat de peuterspeelzaal in Jaarsveld zou sluiten", meldt Henry van Beusekom, directeur van de Eben Haëzerschool. "Dat was niet alleen slecht nieuws voor het dorp, maar het zou ook de toekomst van deze kleine school in gevaar brengen." PCPO TriVia, het bestuur waar de school onder valt, zocht daarom de samenwerking met CKO-De Ark. Van Beusekom: "Deze kinderopvangorganisatie heeft besloten de locatie over te nemen en open te houden zolang er voldoende peuters in de groep zitten. Dat is een feestje waard en daarom werd er vanmorgen koffie gedronken met gebak."