Geen statushouders in Zilvervakschool

schoonhoven • Het plan om 50 statushouders onder te brengen in de hoogbouw van de Zilvervakschool in Schoonhoven is van de baan. Dat hebben het college van B en W, ROC Zadkine en de eigenaar/investeerder van het gebouw in goed overleg besloten.

In een verklaring laat de gemeente Krimpenerwaard weten dat de balans tussen voor- en nadelen doorslaat naar een 'nee'. Doorslaggevend is de mogelijke impact van tijdelijke huisvesting van statushouders op de Zilvervakschool. De gemeente Krimpenerwaard is dit jaar verplicht om 138 statushouders een woonruimte aan te bieden. Daarbij wil het voorkomen dat er onnodig druk op de sociale woningmarkt in de gemeente ontstaat. Daarom werd gezocht naar een locatie waar statushouders tijdelijk zouden kunnen wonen, namelijk de beoogde studentencampus. Nu de locatie Zilvervakschool geen optie is voor huisvesting van statushouders, zal het college - zoals eerder dit voorjaar besloten - werk maken van versnelde extra nieuwbouw van sociale huurwoningen. Dit om zo de doorstroom op de woningmarkt te verbeteren. Eigenaar en investeerders vinden het jammer dat de huisvesting van statushouders niet doorgaat. Vanuit sociaal oogpunt hadden zij naar eigen zeggen 'graag hun bijdrage willen leveren'. ROC Zadkine en de eigenaar/investeerder van de Zilvervakschool hebben besloten om door te gaan met de ontwikkeling van de studentencampus bij de Zilvervakschool. Deze campus moet studenten een extra reden geven om voor de Zilvervakschool te kiezen.

Burgemeester Roel Cazemier steunt deze doelstelling. "Schoonhoven als dé Nederlandse zilverstad en de Zilvervakschool zijn van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uiteraard zullen wij ons inzetten om van de ontwikkeling van een studentencampus een succes te maken."