• Doelman Remco Aantjes pakt de bal, voordat Rik van Eijk gevaarlijk kan worden.
• Doelman Remco Aantjes pakt de bal, voordat Rik van Eijk gevaarlijk kan worden. Foto: wijntjesfotografie.nl

Stolwijk walst over Gouderak heen

stolwijk • Stolwijk had zondag geen enkele moeite met Gouderak: 7-0 (!). Joost van Niekerk scoorde na rust een hattrick.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk, dat Stolwijk de touwtjes in handen had. Met sprankelend, aanvallend voetbal werd Gouderak op eigen helft teruggedrongen en daar kwam de promovendus de hele wedstrijd maar sporadisch vanaf. De aanvalslinie, bestaande uit Rik van Eijk, Rick Anker en Menno Verkade, kwam echter niet tot scoren. Dit was voor een groot deel te wijten aan fantastisch keeperswerk van Remco Aantjes, die ballen uit de kruising ranselde en van Stolkse schoenen afplukte. Gouderak kwam niet verder dan het spelen van de lange bal, waar geen enkele kans uit voortkwam. Nadat Stolwijk zo'n twintig mogelijkheden niet had verzilverd, leverde een slim genomen vrije trap van Mark Hoogendoorn vlak voor het rustsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Vogelenzang uit Poortugaal eindelijk rendement op. Hoogendoorn plaatste de bal over de Gouderakse verdediging in de voeten van Rick Anker, die van dichtbij raak schoot.

"Er zat veel spanning op de ploeg," vertelde Stolwijk-trainer Chris van der Weide na afloop. "Voor rust waren onze hoge voorzetten gemakkelijk te verdedigen. Dat is het enige wat ik niet goed vond van onze kant. Over het spel was ik tevreden. In de tweede helft hebben we via combinatievoetbal Gouderak bedwongen."

Peter Baauw brak de ban van 'niet scoren' met een rake kopbal. Invaller Nick Stoppelburg verzilverde zijn eerste balcontact met een doelpunt en daarna maakte Joost van Niekerk drie doelpunten op rij. "Onbelangrijke goals, hoor," merkte hij bescheiden op. "Voor rust waanden we ons in een schiettent. Na het missen van al die kansen is duidelijk, dat we scherper moeten worden. Wat we wel goed deden, was het voetballend oplossen van moeilijke situaties."

Gouderak kwam totaal niet voor in het stuk en dat beviel spits Juriaan de Zwart totaal niet. Met twee keer geel op zak mocht hij voortijdig gaan douchen. "De eerste gele kaart was voor een overtreding die in mijn ogen wel meeviel en later riep ik wat onaardigs tegen de scheidsrechter, toen we een makkelijke vrije trap tegen kregen. Dom van mij. Wat me frustreerde was ons spel. We creëerden geen enkele kans. Dat moet verbeteren, want anders gaan we een zwaar seizoen tegemoet."

Bij Stolwijk overheersten uiteraard andere gevoelens. "De eerste klap is een daalder waard," gooide 'koopman' Van der Weide er maar een gezegde uit. "Als we deze lijn doortrekken, dan gaan we een mooi seizoen tegemoet. Elke linie is sterk bezet. We verslapten niet in de slotfase en Mark Hoogendoorn, die tekende voor de zevende treffer, functioneerde goed op zijn nieuwe plek op het middenveld."

Wim Kroone