• Echtpaar Stout met Ranil
• Echtpaar Stout met Ranil Foto: Dick den Braber

'De menselijke maat wordt overschreden'

Ranil wanhopig om vervoer

gouda • Twee maanden geleden pendelde hij nog voor krap een tientje tussen zijn woonzorgvoorziening in Bodegraven en vader en moeder in Bergambacht, met de vertrouwde GroeneHartHopper. Maar opeens moet hij met telkens wisselende Valystaxi's reizen en kost een retourtje hem 55 euro.

Vanwege zijn Wmo-zorgindicatie mag Ranil weliswaar nog steeds goedkoop met de GroeneHartHopper (een regionale taxivoorziening) reizen, maar niet meer naar zijn ouders. Te ver weg, oordeelt het landelijk opererende vervoersbedrijf Munckhof uit Horst (Limburg), die de ritten van de Hopper coördineert.

Naar Lekkerkerk, tien kilometer verder dan Bergambacht, mag hij wel. In de Hopper rijdt Ranil dan door Bergambacht, vlak langs zijn ouderlijk huis, naar het Lekdorp. "Toch ligt Bergambacht volgens de regels verder weg", licht zijn verbijsterde moeder Nelie Stout (53) toe. "Met de Hopper mag je maximaal vijf zones reizen; volgens de zonekaart vallen Lekkerkerk en bijvoorbeeld Schoonhoven daar net binnen, maar Bergambacht niet. Die andere plaatsen liggen verder weg, maar daar hebben die telefonistes van Munckhof geen idee van. Zij rekenen puur volgens de zone-indeling."

De problemen begonnen per 1 juli. Sinds die maand coördineert Munckhof de ritten - en weigert het bedrijf Ranils gebruikelijke verzoek om een rit van Bodegraven naar Bergambacht. Aan Stout meldde de nieuwkomer desgevraagd dat de gezamenlijke opdrachtgevers, waaronder de gemeente Krimpenerwaard, de regels hadden aangescherpt. Munckhof moest een strikte grens van vijf zones gaan hanteren. Sindsdien moet Ranil voor het wekelijkse dagje bij zijn ouders een Valystaxi bestellen, officieel de vervoersoptie voor grotere afstanden, zoals uitjes en familiebezoek. Met Valys mag Ranil jaarlijks 600 kilometer tegen gereduceerd tarief (20 cent p/km) reizen. Daarna betaalt hij 1,31 euro per kilometer. "Met veertien ritten heeft hij zijn kilometerbudget zo al verbruikt", rekent zijn moeder voor. "Daarna betaalt hij standaard zo'n 55 euro om naar ons heen en weer te reizen. Op die manier blijft van zijn Wajong-uitkering niet veel meer over."

Hierbovenop komt nog de psychische belasting voor Ranil. Zijn moeder: "We hadden Ranil uitgelegd dat de Valys bedoeld was voor bijvoorbeeld bezoek aan vrienden in Philipsland, en een dagje naar pretpark Julianatoren. De Hopper was voor bezoekjes aan ons en aan kennissen in de regio. Maar tegenwoordig is de Valys voor pappa en mamma, en zijn uitjes niet meer te betalen." Ook de bijkomende inperking van Ranils zelfredzaamheid steekt haar. "In de afgelopen jaren had hij geleerd zelf zijn ritten te reserveren. Vanwege alle veranderingen moet de begeleiding dat weer voor hem doen. Dat kleine stukje verworven zelfstandigheid is hij dus kwijt."

Tot nu toe klopte Stout tevergeefs aan bij de verschillende betrokken instanties, om de situatie aan de kaak te stellen. "Ik kan op mijn kop gaan staan, maar iedereen zegt dat er niets aan te veranderen valt. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk vond bijvoorbeeld dat Ranil gewoon geluk had gehad, toen vervoersmaatschappij Connexxion de ritten nog regelde."

Het echtpaar Stout vestigt zijn hoop nu op de lopende aanvraag van een 'hoog persoonlijk kilometerbudget', waarmee de overheid tot 2.250 gereisde kilometers bekostigt, in plaats van de huidige 600. Daarmee zou Ranil voortaan wekelijks weer goedkoop naar Bergambacht kunnen reizen, zij het met de Valys in plaats van met de Hopper. "Maar dan nog houdt hij voor andere bestemmingen bijna niets over. En het kost de maatschappij veel meer geld."

PvdA-raadslid Gerjo Goudriaan van de gemeente Krimpenerwaard laakt de handelwijze van de verantwoordelijke partijen. Namens haar fractie roept ze het college van Krimpenerwaard op om zich hard te maken voor een oplossing. "De menselijke maat wordt verre overschreden."

Dick den Braber