• Van Everdingen spreekt, met de andere wethouders (achter hem) en de zaal als toehoorders.
• Van Everdingen spreekt, met de andere wethouders (achter hem) en de zaal als toehoorders. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Eenpitters' ontmoeten wethouders

regio • Je krijgt als zelfstandig ondernemer niet zo vaak vier wethouders te spreken, maar ZZPIJL en ZZP Krimpenerwaard slaagden er gezamenlijk in om Jan Vente (Krimpenerwaard), Hein Veldhuisen (IJsselstein), Marco Oosterwijk (Krimpen) en Johan van Everdingen (Lopik) op een bank in de aula van het Schoonhovens College te zetten om vragen te beantwoorden.

Het was alleen jammer dat weinig leden van beide ZZP-verenigingen dinsdagavond de moeite hadden genomen om naar Schoonhoven af te reizen. "Een mager resultaat na de flinke inzet van de organisatoren", meende Lia Steeman, die zo'n dertigtal aanwezigen telde. Toch vond zij de bijeenkomst voor herhaling vatbaar. "Voor menigeen was het een nuttige kennismaking. Je weet nooit of dat in een later stadium iets oplevert."


Etalage

De wethouders boden de 'eenpitters' in ieder geval aanknopingspunten voor samenwerking. Oosterwijk kwam het dichtst in de buurt met een gemeentelijke website waar ondernemers zich kunnen aanbieden voor werkzaamheden. Hij nodigde de aanwezigen uit om zich alsnog aan te melden bij de gemeente Krimpen. "Zet uzelf in de etalage." Van Everdingen meldde dat Lopik vooral faciliteert en het belang van ZZPijl ziet: "We hebben meegeholpen om deze vereniging van de grond te tillen. Een ZZP 'er zit niet te wachten op de overheid. Hij of zij gaat er zelf op uit om te netwerken en opdrachten binnen te halen."

Vente kon daar niet aan tippen, maar dat vond Krimpenerwaardse wethouder ook niet zo verwonderlijk. "De gemeente is nog jong. Dat geldt ook voor de talloze ondernemersclubjes. Ik heb er reeds zo'n twintig gesproken. We hebben in deze polder vooral te maken met maakindustrie en zien daarom veel in samenwerking tussen bedrijven en technische mensen. Daarom zetten we in op opleiding en stages zoals op het vmbo van het Schoonhovens College gebeurt. Een dependance van het ID College behoort wellicht tot de mogelijkheden voor een overloop van vmbo naar mbo. Zo creëer je jonge vakmensen. Die hebben we nodig." Daarna kwamen kwesties als bereikbaarheid, bestemmingsplannen en vervoer over water aan de orde, waarin de ondernemers in de zaal de wethouders - meer dan voorheen - in de politieke hoek drukten. Zestien maanden voor de verkiezingen leidde de vraagstelling niet tot krasse uitspraken, maar het viertal bestuurders zal zich hard maken voor een leer-werkcentrum voor langdurig werklozen (Vente), uitbreiding van het winkelbestand van IJsselstein (Veldhuisen), uitbreiding van de Stormpolder met acht hectare (Oosterwijk) en een poging de kaartenbak met werkzoekenden op te schonen (Van Everdingen). "Maar ik beloof niets en zeg later geen sorry", lachte Johan van Everdingen, verwijzend naar de mea culpa van premier Mark Rutte.


Pieter van der Laan