• De opening van de expositie.
• De opening van de expositie. Foto: Adri Verhoeven

'Vrolijke Kwasten' exposeren in bieb

schoonhoven • Schilderen met een groep mensen is vooral een sociaal gebeuren. Elke maandagmorgen komen diverse dames en enkele heren naar Stichting Welzijn Ouderen Schoonhoven (SWOS) op de Oranjeplaats om onder leiding van Jozien Hoogeweij stillevens, natuur, honden, katten of alledaagse zaken op linnen of papier weer te geven. Ieder op zijn manier en in z'n eigen tempo.

Het resultaat mag er zijn, zo bleek tijdens de opening van de expositie in de openbare bibliotheek in de Spoorstraat. Jozien Hoogeweij had zelfs haar vakantie in Ouddorp onderbroken om de 'pareltjes' van haar pupillen van een openingswoord te voorzien.

"De Vrolijke Kwasten zijn een beetje van mij. Ze doen hun naam eer aan. Er wordt niet alleen geconcentreerd geschilderd, maar we lachen vaak met en om elkaar. De leden zijn trouw, gemoedelijk en sociaal voelend. Ze helpen elkaar. Ook buiten de schildersclub zijn er nauwe contacten."

'De Vrolijke Kwasten' is uitgegroeid tot een gezellige vriendenclub. De kleurige, fleurige schilderijtjes zijn daarvan het bewijs. Graag willen zij hun resultaten delen met een breder publiek en daarom is een ruimte in de bibliotheek voor enkele weken ingericht als expositieruimte. Marry Holst-Brink mocht donderdagmiddag de openingshandeling verrichten. Brink moest bekennen dat zij niet eerder van de 'Vrolijke Kwasten' had gehoord. "Ook niet als voormalig voorzitter van de SWOS. Ik werd verrast door het verzoek van Jozien om hier als gast aanwezig te zijn voor de opening. Ik word even aan de vergetelheid onttrokken. En dat vind ik eigenlijk best leuk."

Leuk was ook het samenzijn met vooral 'kwebbelende' kwasten na afloop. Met koffie en cake werd gezamenlijk nagekaart over de mijlpaal. Hannie Verheijen gaf toe dat het voor sommige exposanten best een stap was om hun werk te tonen. "Maar samen over de drempel is geen probleem. We zijn best trots op deze expositie en hopen dat veel mensen komen kijken. Het is beslist de moeite waard."

Jozien Hoogeweij is zelf kunstenares, maar heeft niets ingeleverd. Als docent vindt ze dat ongepast. "Het is hun tentoonstelling. De deelnemers hebben wekelijks twee uur lang een cursus gevolgd, waarbij ze hun eigen pad konden uitstippelen. Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaalde stijl of techniek. Het gaat daarbij vooral om plezier en gezelligheid." De tentoonstelling is tot 30 september te zien.

Pieter van der Laan