• Kea Koot en Monique van Wensveen in het atelier van Monique.
• Kea Koot en Monique van Wensveen in het atelier van Monique. Foto: Robert van der Hek

Werk van zestig kunstenaars op zestien locaties

Kunststroming beleeft derde editie

regio • Niet de Lek maar het slingerende riviertje de Vlist is ditmaal het verbindingspunt van de kunstroute. "Dat betekende dat we op zoek moesten naar nieuwe locaties", vertellen Kea Koot en Monique van Wensveen namens de organisatie. "We hebben daartoe enkele oproepen gedaan, maar ook gewoon aangebeld op adressen waarvan wij vonden dat die speciaal waren. Het zijn uiteindelijk zestien locaties geworden."

Kunstenaars toveren in de weekenden van 10/11 en 17/18 september markante en monumentale (woon)boerderijen om tot tijdelijke expositieruimten. Daarnaast kan kunst bewonderd worden in de voormalige stadhuizen van Haastrecht en Schoonhoven en doen ook de Boezemmolen Nr. 6 en gemaal De Hooge Boezem in Haastrecht mee. Op het eilandje de Koeneschans in de Vlist zal een groepje kunstenaars ter plaatse een installatie maken en enkele kunstateliers zijn opengesteld. Niet alleen met eigen werk, maar ook dat van collega-kunstenaars.

De route is compacter geworden dan tijdens de twee vorige edities. Kea Koot: "Toen kwamen veel mensen niet verder dan de helft en had je minimaal twee dagen nodig om alles te bekijken. Veel bezoekers komen op de fiets, dus de route kan niet te lang zijn. Door meer kunstenaars op één locatie te concentreren en de afstand tussen de locaties beperkt te houden, is de route -van in totaal twaalf kilometer- ditmaal beter te behappen.

Animo om te exposeren was er genoeg. Monique van Wensveen: "Er is werk van zestig kunstenaars te zien. Dat hadden er tachtig kunnen zijn, want zoveel inschrijvingen kregen we binnen. De ballotagecommissie zette echter een streep door twintig aanmeldingen. We willen enerzijds veel kunstenaars, maar anderzijds de kwaliteit bewaken. Dan vallen er wel eens mensen af, helaas." De aanmeldingen kwamen uit het hele land: tot aan Limburg toe, maar ook uit België en zelfs Londen, al komt de betreffende kunstenares uit Nederland. Vijftien kunstenaars komen uit de regio. Het aanbod van kunst is enorm: van schilderijen en fotografie tot objecten (o.a. keramiek, glas en textiel). Monique van Wensveen zelf exposeert in de Hoge Vierschaar, de kelderruimte van het stadhuis in Schoonhoven. In haar werk staat onder andere het proces van aftakeling, de onvolmaakte mens, centraal. Hiervoor dompelt ze koperplaten met mensfiguren een maandlang onder in chemische stoffen, waardoor alleen de geplastificeerde delen overblijven. De laatste handeling, het ombuigen van de mensfiguren, luistert het nauwst. "Dat moet je met z'n tweeën doen, want de platen zijn precies vier handen breed", legt de kunstenares uit. "Het dient met het nodige beleid te gebeuren, want de verbindingen zijn broos." Eenmaal overeind gezet is een nieuwe, unieke creatie ontstaan.

Kea Koot is tijdens de manifestatie ook druk in touw. "Ik kan nog net de officiële opening bijwonen -op zaterdag 10 september om 10.00 uur in de hervormde kerk van Haastrecht- maar ga dan gelijk terug naar mijn beeldentuin De Lek in Beeld in Bergambacht." Deze ligt weliswaar buiten de route, maar zal ongetwijfeld ook veel mensen trekken.

Met Kunststroming wil organisator Krimpener Kunstwaard niet alleen de diverse kunstuitingen, maar ook de mooie Krimpenerwaard op de kaart zetten. Kea Koot: "Vorig jaar trok Kunststroming ruim duizend bezoekers van heinde en ver. Het liep op sommige locaties storm."

Lovende reacties doen de rest. "Bezoekers vragen aan ons waarom we Kunststroming niet ieder jaar organiseren. Dat is een bewuste keuze. Met eenmaal per twee jaar bieden we kunstenaars de gelegenheid om nieuw werk te maken en zitten we andere kunstmanifestaties niet in de weg." Kunststroming is hoe dan ook een blijvertje. Monique en Kea tot besluit: "We mikken in de toekomst op honderd kunstenaars. Dat is een mooie uitdaging. Voor ons en de kunstenaars, want ook de ballotagecommissie spreekt een woordje mee." Alle informatie: www.kunstwaard.nl

Robert van der Hek