• De eerste mantelzorgwaardering is voor Hans Gerritsen.
• De eerste mantelzorgwaardering is voor Hans Gerritsen.

Lopik waardeert mantelzorgers

lopik • Om mantelzorgers de waardering te geven die ze verdienen, krijgen ze van de gemeente Lopik een VVV-bon en cateringcheque.

Wethouder Johan van Everdingen overhandigde donderdagmiddag de eerste 'mantelzorgwaardering' aan Hans Gerritsen. Hij zorgt al jaren voor zijn vrouw, nadat Lucia ruim zeven jaar geleden getroffen werd door een hersenbloeding. "U staat, net als vele andere mantelzorgers, dag en nacht voor uw partner klaar. Dat is onbetaalbaar", sprak wethouder Van Everdingen.

"Hans doet heel veel voor me", licht Lucia toe. "Me iedere morgen op gang helpen bijvoorbeeld, maar ook het huishoudelijk werk. Daarnaast staan mijn dochters en zoon altijd voor me klaar. Zonder hen zou ik niet redden."

Hans en Lucia proberen vooral ook zoveel mogelijk leuke dingen samen te doen, vooral nu de voormalig financieel controller met pensioen is. Met het mooie weer een tochtje maken bijvoorbeeld: zij met de scootmobiel, hij op de fiets. "We hebben nog een keer geprobeerd om aan te sluiten bij een scootmobielclub in Montfoort, maar die gingen veel te hard", memoreert Lucia. "We waren nog niet gestart of ze waren al weg." Lachend: "Mijn scootmobiel gaat maar tien kilometer per uur."

In Lopik is helaas geen dergelijke club, constateert Lucia tot haar spijt. "Het zou voor mij een uitkomst zijn om met andere 'scootmobielers' een tochtje te maken. Ik durf dat namelijk niet alleen."

Wat Ilse Nederend betreft, die namens 'Pulse' de mantelzorgwaardering coördineert, wordt hier op ingehaakt. "We hebben het enkele jaren geleden al geprobeerd, maar er was toen geen animo voor. Misschien lukt het nu wel."

De mantelzorgwaardering bestaat uit een VVV-bon van 50 euro en een cateringcheque van 25 euro. Deze is te besteden bij diverse ondernemers in Lopik. "Ook zij vinden het mooi om op deze manier iets te betekenen voor mensen die een attentie verdienen", meldt Johan van Everdingen.

Vorig jaar werden ruim 300 cheques uitgereikt. De pluim, die bestemd is voor mensen die meer dan acht uur per week, minimaal drie maanden lang, voor iemand zorgen, kan o.a. worden aangevraagd bij Pulse (0348-792006).

Robert van der Hek