• Burgemeester Westerlaken knipt het lint door, waarna ze achter de kassa plaatsneemt.
• Burgemeester Westerlaken knipt het lint door, waarna ze achter de kassa plaatsneemt. Foto: Adri Verhoeven

'Er gebeurt weer eens iets in ons dorp'

Polsbroek trots op 'Dorp 66'

polsbroek • Naast de negentien levensloopbestendige woningen, verdeeld over appartementen en huur- en koopwoningen, herbergt het complex de Plus Rechtuyt buurtsuper, een kinderdagverblijf en een multifunctionele ontmoetingsruimte.

Ondanks wat rumoer en verzet bij de lancering van de plannen voor Dorp 66 zijn bijna alle inwoners van Polsbroek, zo'n drie jaar later, positief over het project. Niet in de laatste plaats burgemeester Westerlaken. Zij zei in haar korte toespraak bijzonder trots te zijn op het resultaat, maar in het bijzonder roemde zij de inzet van de grote groep vrijwilligers, die naast de professionals een grote rol hebben gespeeld bij de realisatie. Als volleerd kassière nam zij plaats achter de kassa om de eerste klanten van de buurtsuper te bedienen.

Waard

Trots en voldaan was ook Gerrie Cluistra. Als voorzitter van de projectgroep heeft zij samen met haar werkgroepleden de afgelopen drie jaar veel werk verzet. "We hebben er hard aan getrokken met z'n allen, maar het was het waard. Ik denk dat een dorp als Polsbroek bijzonder trots mag zijn op het resultaat."

Ook Gerrie was zich ervan bewust, dat het zeker voor de oudere inwoners van Polsbroek steeds moeilijker wordt om in het dorp te blijven wonen. Dankzij Dorp 66 kunnen ook zij hun oude dag zonder problemen in Polsbroek slijten.

Overstap

De prima voorzieningen en het prachtige appartement waren voor mevrouw De Jong zelfs een reden om vanuit Vlist naar Polsbroek te verhuizen. "Ik woonde daar in een vrijstaand huis met grote tuin. Mijn appartement hier is vele malen gemakkelijker. Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt."

Voor Klaas de Wit was een verhuizing niet nodig. Geboren en getogen op Dorp 66 kan hij ondanks de realisatie van het nieuwbouwproject zijn boerenbedrijf bijna op dezelfde plaats voortzetten. "Ik heb een gedeelte van mijn grond verkocht en woon nu zelf met mijn gezin in de nieuwe boerderij aan de achterkant van dit project."

Niet alleen voor zichzelf en de voortgang van zijn bedrijf, maar vooral voor de extra voorzieningen is hij blij dat de realisatie van Dorp 66 een feit is. "Het project zal zeker bijdragen aan een beter onderling contact van de Polsbroekers."

Teus en Frankelien van de Vrijheer de Graeffweg zijn blij met hun nieuwe buren. "We hadden bij de presentatie van de plannen onze bedenkingen, maar het uitzicht op het geitenweitje hebben we graag opgegeven voor zo´n mooi project. Er gebeurt weer eens iets in ons dorp." En ook de speciaal voor deze dag georganiseerde buurtmarkt van plaatselijke hobbyisten en ondernemers is het voor het jonge stel zeker voor herhaling vatbaar.

Adri Verhoeven