• Benschop-voorzitter Leo Oudshoorn (l) en de Lopikse elftalleider Bert Haars kijken uit naar de derby.
• Benschop-voorzitter Leo Oudshoorn (l) en de Lopikse elftalleider Bert Haars kijken uit naar de derby. Foto: wijntjesfotografie.nl

Lopik en Benschop treffen elkaar eindelijk weer

Burenruzie in ere hersteld

benschop/lopik • Op zaterdag 26 november treffen de twee dorpsclubs elkaar in Benschop.

Twee jaar geleden was het niveauverschil nog aanzienlijk. Benschop had de status van eersteklasser, voor Lopik dreigde degradatie naar de vijfde klasse.

Waar de Lopikers onder leiding van Bertus van Schaik zich op de laatste wedstrijddag veilig speelden en daarna de weg omhoog vonden, konden de Benschoppers zich ondanks veel inzet niet handhaven. Het gebrek aan kwaliteit door het vertrek van enkele dragende spelers en blessures van twee belangrijke aanvallers brak de selectie op en uiteindelijk volgden er twee degradaties.

Nieuwe weg

Het bestuur van Benschop zat de afgelopen maanden niet stil en sloeg een nieuwe weg in. "De grote opkomst op de eerste trainingen geeft aan dat iedereen er echt weer zin in heeft," vertelt Leo Oudshoorn enthousiast. "Voor nagenoeg alle teams is de organisatie eromheen rond. De A- en B-selectie zijn op 2 augustus gestart onder leiding van Frenk van der Kleij en Kees Boender. Na de degradatie zijn diverse spelers vertrokken. Als bestuur hebben we daarom besloten om van onderaf opnieuw te gaan bouwen aan een nieuwe jonge groep spelers. Daar moeten we de komende jaren mee vooruit kunnen. Ik verwacht dat we goed in de middenmoot kunnen meedraaien. Hopelijk is er een klik tussen alle nieuwe mensen."

Klik

In de samenstelling van de Lopikse selectie is niet veel veranderd. Spelmaker Tony Haars haakte af, maar er zijn voldoende spelers voorhanden om zijn plaats op te vullen.

Bert Haars, die na zijn actieve carrière bij Lopik bleef 'hangen' als leider en trainer van jeugdelftallen, ziet genoeg perspectief voor de blauw-witten in de derde klasse.

"Lopik stond vroeger bekend als een ploeg die zo gauw het beginsignaal klonk, de mouwen opstroopte en zich niet zo snel gewonnen gaf," vertelt Haars-senior met een glimlach. "De inzet is er nog steeds, maar er zit veel meer voetballend vermogen in het elftal. Nu we gepromoveerd zijn, willen we kleine stapjes blijven maken. Er zijn meer faciliteiten rondom de selectie gecreëerd. Er heerst nu een echt voetbalklimaat."

De verstandhouding tussen beide verenigingen is goed. Toen in de zomervakantie het hoofdgrasveld bij de Lopikers vervangen werd, kon de selectie terecht op het kunstgras in Benschop.

"Helemaal geen probleem, hoor," merkt Oudshoorn (66), die een van de laatste competitieduels tussen beide clubs meemaakte, op. "Ik speelde in de periode 1972-1982 in het eerste van Benschop. De potjes tegen Lopik waren pittig. Het waren derby's in de Utrechtse Voetbalbond tussen de kantoormannetjes van Benschop en de Lopikse kabelleggers en voegers."

Als aanvaller had hij het moeilijk tegen de gebroeders Renes en Broekhuizen. "Bij een voordelige stand voor ons maakte ik weleens een 'ommetje' om hen te ontlopen. In de tachtiger jaren groeide Benschop onder leiding van trainers als Bertus de Ridder, Kees Boender en John van Vliet uit tot een stabiele tweedeklasser. Manuel Sluis bracht ons voor het eerst in de eerste klasse."

Opmars

Lopik heeft in zijn ruim 60-jarig bestaan zo'n succesvolle opmars nooit meegemaakt. Bert Haars (60) kwam vanaf 1978 enkele jaren uit voor de hoofdmacht van Lopik. Tussendoor maakte hij met zijn broer Kees een uitstapje naar het hoger spelende Schoonhoven. Tegen Benschop speelde hij alleen vriendschappelijke wedstrijden.

"Ik weet nog wel dat in de tijd dat Benschop en Lopik elkaar in competitieverband troffen, een speler als Bas Renes voorop ging in de strijd. Van oud-voorzitter Gerrit van Bruchem vernam ik, dat in 1976 de laatste streekderby tegen Benschop was. Sindsdien is er veel veranderd. Vroeger vloog Lopik erin, maar de laatste jaren is er gehamerd op discipline en dat heeft zijn uitwerking."

De huidige generatie Lopikse voetballers, die hoger opgeleid is, bekijkt het voetbal anders, aldus Haars. "Sinds de komst van Bertus van Schaik zit Lopik in de lift. Ik verwacht dat het elftal, dat uit eigen opgeleide spelers bestaat, in de middenmoot kan meedoen. We kijken uit naar de derby's tegen Benschop en het IJsselsteinse IJFC. Voorlopig kiezen we de rol van underdog."

De andere tegenstanders van Benschop en Lopik komen uit de stad Utrecht en de omliggende gemeenten. Het Utrechtse Odysseus'91 schakelde Benschop uit in de nacompetitie, maar promoveerde in de volgende duels zelf niet. DSVU, Lopiks rivaal om het kampioenschap in de vierde klasse, promoveerde via de nacompetitie.

Wim Kroone