Reddend zwemmen

stolwijk • Na jaren afwezigheid is reddend zwemmen weer terug in Ons Polderbad in Stolwijk. Op verzoek van ouders geven de badjuffen Retty Kapteijn en Jenny van den Broek les aan gemotiveerde kinderen.

"Mensen lezen over ongelukken en bijna verdrinkingen in de Krimpenerwaard. Dit is een waterrijk gebied met boerensloten, weteringen en rivieren. Zwemmen is noodzaak", zegt Kapteijn. "Je kan niet genoeg vaardigheden ontwikkelen om jezelf of anderen te redden."

De groep, die recent een diploma haalde voor reddend zwemmen, bestond uit tien jongens en meisjes. Ze waren allen in het bezit van het C-diploma en volgden sinds mei een cursus van tien lessen. De leiding van Ons Polderbad heeft de examenstof zelf samengesteld. De jongste deelnemer was zeven jaar oud.

Kapteijn verwacht meer animo voor deze vaardigheid. De cursus is gebaseerd op alledaagse gebeurtenissen, zoals vallen uit een boot of iemand redden die per ongeluk te water is geraakt. "Eerst bouwen we de conditie op met gekleed banen zwemmen en hindernissen nemen. Dan volgen het duiken naar poppen en het leren drijven met laarzen en vuilniszakken vol lucht. Vervolgens wordt een toneelstukje opgevoerd, waarbij twee kinderen in een opblaasbootje zitten te vissen. Een van hen valt in het water en de ander moet hem redden. Daarbij komen uiteraard alle grepen aan bod. Tot en met het hijsen uit het bad. "