• MS-patiënt Lesley Veen.
• MS-patiënt Lesley Veen. Foto: wijntjesfotografie.nl

Schoonhovenaren bundelen krachten

'Samen 1 voor Lesley Veen'

schoonhoven • Alle registers worden opengetrokken om de ernstig zieke Lesley Veen op tijd aan een stamceltransplantatie te helpen. Dat moet gebeuren in een gespecialiseerde kliniek op de Filipijnen en kost 60.000 euro.

Schoonhovenaren zetten zich in om de 44-jarige binnenvaartschipper een gerede kans op herstel te geven. Onder aanvoering van Inge Dannenburg-van Kats is de website 'Samen 1 voor Lesley Veen' en een facebookpagina gelanceerd, waar een ieder acties kan aankondigen of oproepen kan plaatsen voor een geldinzameling.

Inge wil liever niet in de publiciteit, omdat volgens haar veel Schoonhovenaren zich geroepen voelen om hun stadgenoot te helpen. "Ik ben niet belangrijk. Het gaat om Lesley. Ik ben maar een schakeltje in het geheel."

Dubbel

Er is haast geboden, want de toestand van Lesley Veen verslechtert snel. Sinds 2011 heeft hij te maken met een progressieve vorm van multiple sclerose. "Ik merkte het destijds aan mijn voet. Opeens klapte ik dubbel op straat. Er zat geen gevoel meer in. Ik schonk er aanvankelijk weinig aandacht aan."

"Ik vermoedde dat ik te lang in een bepaalde houding had gezeten tijdens het opknappen van mijn woning aan de Provenierstraat. Toen het gevoel wegbleef heb ik de neuroloog geraadpleegd. Na een reeks onderzoeken werd uiteindelijk in het St. Antonius in Nieuwegein multiple sclerose vastgesteld."

Schok

Dat was een schok voor de schipper, die tot medio 2013 bij een Zwitserse rederij werkte. Inmiddels zit hij in een rolstoel, is hij verhuisd naar een gelijkvloers appartement bij Sola Gratia en heeft assistentie van verpleegkundigen van Vierstroom nodig om in en uit bed te komen.

Zijn mate van mobiliteit is dermate afgenomen, dat een behandeling urgent is. "Anders hoeft het niet meer. In Nederland is dat niet mogelijk, maar in enkele andere landen wordt de stamceltransplantatie wel uitgevoerd."

Voorbeeld

Boaz Spermon uit Den Bosch is zijn grote voorbeeld. Hij werd in Zweden succesvol geopereerd en kan zelfs weer redelijk lopen. Dat vertelde hij tijdens een uitzending van de populaire talkshow RTL Late Night. "Boaz kreeg het geld bijeen via crowdfunding. Deze behandeling kostte 100.000 euro. In de Filipijnen kost dezelfde ingreep 60.000 euro. Ik hoop dat het lukt. Afhankelijk zijn van anderen is een gruwel."

Herstel

Schoonhovense vrienden en kennissen gunnen de vriendelijke Lesley de kans op herstel van harte. Inmiddels zijn diverse acties gestart om de pot te vullen. De leden van de Verkoophoek brengen eigen spullen aan de man tegen dumpprijzen. Anderen wassen auto's, bakken taarten, knippen gratis of strijken kleding tegen een vergoeding.

Inge Dannenburg-van Kats wil ook supermarkten, cafés en buurtverenigingen bij de acties betrekken. Er wordt reeds geld voor Lesley gedoneerd op de landelijke site 'Dream or Donate'. Daar lopen echter honderden projecten tegelijk, dus het is soms lastig aandacht te krijgen voor Lesley.

"Om de inzameling te versnellen geven we gas. We richten ons via social media op sympathisanten. Zelfs een hoog bedrag als 60.000 euro moet haalbaar zijn. In Schoonhoven is dat 5 euro per inwoner."


Pieter van der Laan

q www.veenopdebeen.nl