Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Brullende uitlaten en blinkende trucks

lopik • Brullende uitlaten en blinkende trucks. Het zijn de belangrijkste ingrediënten van de jaarlijkse truckmeeting Nog Harder, die vrijdagavond 5 en zaterdag 6 augustus voor de zestiende keer wordt gehouden.

Al op vrijdagmiddag staan er tientallen toeschouwers - met fotocamera in de aanslag - langs de route richting Salmsteke geduldig te wachten op de deelnemende trucks. 's Avonds, als alle trucks op het recreatieterrein staan en het begint te schemeren, is het weer tijd voor het bekende vuur-uur. Alle wagens ontsteken dan hun lichten wat zorgt voor een betoverend plaatje.

Klus

Ook de volgende dag kunnen bezoekers zich vanaf 's morgens vroeg vergapen aan alle opgepoetste trucks. Volgens Hein Verweij van de organiserende stichting Nog Harder zitten er weer een hoop mooie exemplaren tussen. De selectie was een hele klus. "Er kwamen zo'n 500 aanmeldingen uit binnen- en buitenland binnen. Op Salmsteke is plek voor 200 trucks. We hebben dus mensen moeten teleurstellen. Vervelend, maar dat is niet anders."

Dat het evenement elk jaar weer duizenden bezoekers trekt, vindt Verweij niet zo gek. De gratis entree en ongedwongen sfeer die er hangt spelen zeker een rol, "maar er staan hier ook echt hele dikke wagens. Er komen chauffeurs die tussen de 30 à 40.000 euro in hun truck hebben gestoken. En die willen hun wagen graag laten zien aan collega's en truckliefhebbers." Na jaren staat er weer een truckverkiezing op het programma. Dit op verzoek van bezoekers en chauffeurs. "Die vinden zo'n verkiezing leuk, en voor hen organiseer je dit evenement. Vandaar dat we de mooiste trucks weer gaan belonen met een prijs." Naast trucks kijken is er live muziek, zijn er hapjes en drankjes te koop en staan er voor kinderen allerlei attracties. Nog Harder staat in heel Europa op de kaart. Truckers uit Denemarken, Zwitserland, Duitsland en Italië rijden naar Lopik om erbij te zijn. "Over de kosten voor tol of diesel hoor je ze nooit", zegt Verweij. "Dat zegt denk ik genoeg over hoe leuk ze deze truckmeeting vinden."


Nog Harder is gratis toegankelijk. De opbrengst van het evenement gaat naar goede doelen.


q www.nogharderlopik.nl