• Dennis Borst is even terug in zijn oude woonplaats Bergambacht.
• Dennis Borst is even terug in zijn oude woonplaats Bergambacht. Foto: wijntjesfotografie.nl

Dennis Borst hunkert naar volleybal

'Blessure stelt me op de proef'

bergambacht • De vakantie is begonnen voor Dennis Borst (24), maar voor de bijna 2 meter lange volleyballer duurt de periode van inactiviteit al veel langer. Hij ondervindt sinds een jaar veel hinder van een kniepeesblesssure, in de sportwereld bekend - en berucht - als 'jumpers knee'. Dat is vooral pijnlijk als de knie tijdens trainingen en wedstrijden wordt belast en niet eenvoudig te repareren. Daarom volgt hij therapie bij sportarts Peter Eppinga in Groningen. Daarbij wordt vooral zijn geduld op de proef gesteld. "Ik wil heel graag spelen. Ik kan niet wachten om mijn rentree te maken, maar mijn lichaam moet aangeven wanneer de tijd daar rijp voor is. In mentaal opzicht heb ik een zware periode achter de rug, maar ik ben voor m'n gevoel sterker uit de strijd gekomen. Herstel gloort. De arts is positief over mijn toekomst. Dat geeft me vertrouwen."

Keeper

Borst is deze dagen weer neergestreken in zijn geboortedorp Bergambacht. Hij ziet zijn familie en vrienden terug. "Ik heb tijdens het seizoen weinig tijd voor ritjes van Zwolle of Groningen naar Bergambacht. Toch zie ik er altijd naar uit. Mijn vrienden ken ik al vanaf de basisschool Kiezel en Kei. Zij hebben mij destijds naar volleybalclub Thor gehaald. Ik was keeper in een jeugdteam van voetbalvereniging Bergambacht, maar volleybal lag me beter. Ik ben best lang en beschik over veel sprongkracht. Met de timing komt het dan vanzelf goed. Voor een stevige blokkering is dat een perfecte combinatie."

De topspeler houdt zijn spieren en gewicht op peil bij fysiotherapeut Kees Bakker. "Ik mag gebruik maken van zijn fitnessapparaten. Ik hoef 'm maar te sms'en of te bellen en het is in orde. Hij wil er niets voor hebben. Dat gebaar waardeer ik ten zeerste. Je moet je lichaam in vorm houden en daar horen een paar uurtjes krachttraining bij."

Het leidde in 2010 tot een snelle opmars van de talentvolle middenaanvaller. Dennis Borst werd gecontracteerd door eredivisieclub VCV uit Veenendaal en vervolgens aangetrokken door Abiant/Lycurgus uit Groningen. Hij verkaste twee jaar geleden naar topclub Landstede/Zwolle.

De laatste overstap bezorgde hem niet alleen de landstitel, de beker en de Supercup, maar ook een debuut in Oranje. "Dat was ik uiteraard zeer tevreden over, maar mijn inbreng bleef beperkt tot een opslag in de wedstrijd tegen Finland. Gelukkig ging de bal over het net, anders durf je dat niet eens te vertellen."

Laag pitje

De student marketing en communicatie maakte bij Landstede/Zwolle ook de sportieve neergang mee. Doordat de sponsor afhaakte, zetten de Zwollenaren hun sportieve ambities op een laag pitje. "Daarom ben ik teruggekeerd naar Lycurgus. Ik hoop in oktober weer van de partij te zijn, maar dat hangt natuurlijk af van mijn fysieke gesteldheid. Ik forceer niets."


Pieter van der Laan