• De 14-jarige Rienier Overbeek sprong recent 19.24 meter en evenaarde daarmee het nationaal jongensrecord.
• De 14-jarige Rienier Overbeek sprong recent 19.24 meter en evenaarde daarmee het nationaal jongensrecord. Foto: wijntjesfotografie.nl

Fierljepper Reinier Overbeek bestormt de top

benschop • Hollandse en Friese fierljeppers houden de prestaties van de pas 14-jarige Reinier Overbeek uit Benschop met bewondering in de gaten. De tweevoudig Nederlands jeugdkampioen evenaarde recent het nationaal jongensrecord van 19.24 meter.

Polsstokverspringen is Reinier Overbeek met de paplepel ingegoten. Zijn vader Ronald Overbeek was in zijn jonge jaren een vermaard springer. Zo gauw Overbeek junior kon lopen was hij aanwezig bij wedstrijden. Als peuter klom hij thuis 'stiekem' naar de top van een klimpaal, die in bijna elke achtertuin van een polsstokverspringer te vinden is. Het ouderlijke commando 'Kom onmiddellijk uit die paal' is hem nooit ingeprent, zodat een start van een veelbelovende carrière als polsstokverspringer niet vroegtijdig strandde. "Als kind was ik 's zomers elke weekeinde wel op een polsstokverspringaccommodatie te vinden," vertelt de goedlachse Benschopse scholier. "Spelenderwijs ben ik gaan springen. Als 7-jarige mocht ik op de jeugdschans. Twee jaar later debuteerde ik al in de jongensklasse op de grote schans. Met een sprong van 12.93 meter kwam ik in het bezit van het nationale leeftijdsrecord. Op jeugd-NK's won ik twee gouden en twee zilveren medailles. In Friesland springen enkele leeftijdgenoten ook erg ver. Vorig jaar passeerde ik de zeventienmetergrens, een afstand die ik nu constant kan springen."

Nu Reinier Overbeek fysiek sterker wordt, kan hij met een langere stok springen. In Zegveld landde Overbeek onlangs na 18.46 meter in het zandbed, maar dat was geen perfecte sprong. "Ik ging hartstikke scheef over", vervolgt de talentvolle Benschoppenaar. "Ik wist dus dat er meer inzat. Met een stok van 12,5 meter lang evenaarde ik kort daarna in Linschoten het Nederlands record van de Fries Age Hulder. Alles lukte bij die sprong. Mijn aanloop was snel genoeg; ik sprong hoog in de stok en kon hem op het dode punt in het water loodrecht stilzetten; ik klom vervolgens naar de top en maakte een goede uitsprong. Iedereen kwam mij feliciteren. Binnenkort verschijnt mijn naam op een bord in Linschoten, dat de schansrecords aangeeft. Dat vind ik wel gaaf."

Ronald Overbeek kon na zijn carrière niet op zijn lauweren gaan rusten, want ook zijn 15-jarige dochter Fabiënne heeft talent. Zij springt nu al 15.22 meter en komt uit in de Topklasse. Hij traint en begeleidt beiden naar de top. "Voorlopig zie ik mijn sprong van 19.24 meter als een uitschieter," merkt Reinier nog op. "Ik richt mij nu op de volgende grote evenementen, die ik dolgraag winnend wil afsluiten. Zaterdag springen we in Friesland in It Heidenskip op de Nationale Fierljepmanifestatie. Vorig jaar werd ik op dit NFM tweede. Daarna volgen de Hollands en Nederlands kampioenschappen." De vorm van Reinier Overbeek is constant. Zaterdag won hij met overmacht de JEVA-bokaal in Polsbroekerdam in de jongenscategorie.