Volop kansen voor boeren in K'waard

regio • Voor boeren in de Krimpenerwaard ziet de toekomst er zonnig uit. De vraag naar pure, gezonde producten neemt toe en het afzetgebied is fors gegroeid. De Krimpenerwaard grenst aan Rotterdam en Gouda, waardoor een zeer interessante markt binnen handbereik is.

Dat blijkt uit het jaarplan landbouw 2016-2017, waarin kansen en bedreigingen zijn geïnventariseerd. De melkveehouderij in het poldergebied telt veel jonge agrariërs en heeft een goed opvolgingsperspectief. Ten opzichte van het landelijke cijfer is in de Krimpenerwaard de animo om het melkveebedrijf over te nemen zelfs twee keer zo groot als bij een doorsnee landbouwbedrijf. Veelbelovende ontwikkelingen na een moeilijke periode. De agrarische sector heeft de afgelopen jaren veel veranderingen te verwerken gekregen die te maken hadden met de economische crisis. Ook veranderend Europees beleid had consequenties: zoals het afschaffen van het melkquotum, het realiseren van Natuurnetwerk Nederland, het terugdringen van het fosfaatoverschot en de uitstoot van stikstof. Vooral die laatste kwestie is reden voor vernieuwing. "De sector moet innovatief zijn met het oog een duurzame veehouderij", meent wethouder Jan Vente.

De draagkracht van de veenbodem en de natte omstandigheden bieden mogelijkheden voor technische innovatie, andersoortige teelt en inpassing van natuurbeheer in de bedrijfsvoering. "Onderwaterdrainage, teelt van cranberry 's, lisdodde en biomassa zijn voorbeelden hiervan." Vente stelt dat het college wil bijdragen aan een vitale agrarische sector en onderstreept het belang van de werkzaamheden in het buitengebied voor de lokale economie, recreatie, toerisme en cultuurhistorie. "Om het landbouwbeleid vorm te geven werken we aan een schets van het buitengebied. In samenwerking met de omliggende gemeenten en de agrarische sector is een regionaal meerjarenprogramma landbouw opgesteld met de titel 'Agenda Landbouw Gouwe - Wiericke - Krimpenerwaard 2016-2021'. De inhoud sluit aan bij de afspraken tussen Provincie, Hoogheemraadschap en gemeente die zijn vastgelegd in de Gebiedsovereenkomst Veenweiden Krimpenerwaard."