• Personeel van Vishandel Verwaal hapt een harinkje.
• Personeel van Vishandel Verwaal hapt een harinkje. Foto: Floris Bakker

Hard werken voor een goede haring

regio • Een 9+ voor de Hollandse Nieuwe. Vishandel Verwaal uit Lekkerkerk staat daarmee op plek 11 in de AD Haringtest.

Eigenaar Corné Struik is uiteraard in zijn nopjes met de hoge notering. "We doen elke dag ons best om een mooi product te leveren. Iets dat onze klanten erg waarderen. Het is fijn als de keurmeesters dan ook een positief oordeel geven." Die keurmeesters omschrijven Struik in het beoordelingsrapport als een jonge ondernemer die er blijk van geeft dat hij weet waarmee hij bezig is. 'Dat is een verademing en het verklaart tevens de grote schare klanten bij de verkoopwagen'.


Dikke voldoende

De haring van Verwaal is 'romig' en 'voortreffelijk'. Op onderdelen geur, presentatie en smaak scoort de Lekkerkerkse vishandel een dikke voldoende. Om dat voor elkaar te krijgen zit Struik er naar eigen zeggen voortdurend bovenop. "Er wordt vaak wat makkelijk over gedacht, maar voor goede haring moet je hard werken." Met name de temperatuur is belangrijk, want haring is een kwetsbaar product. "Boven de 7 graden wordt het vet ranzig. Dat moet je dus zien te voorkomen. Het mooiste is als je die temperatuur onder de 4 graden kunt houden. Als mensen de haring dan mee naar huis nemen en opeten, is -ie precies goed." Struik behaalde vorig jaar een 17e plek in de AD Haringtest. Hij is dus weer een paar plaatsjes gestegen. Een plek in de top tien is haalbaar. Toch zal hij niet snel zijn werkwijze veranderen. "De verschillen aan de top zijn minimaal. Het gaat om details, om cijfertjes achter de komma." Struik weet inmiddels wel wanneer hij de keurmeesters aan zijn viswagen kan verwachten. "Ze komen altijd in de eerste twee weken van het haringseizoen langs. Dan kopen ze vier haringen die ze uitgebreid gaan testen. Twee weken later krijg je de uitslag. Je voorbereiden heeft geen zin: ze staan er en kopen die haringen. Op zo'n moment valt er niets meer aan te doen."


Wie de 9+ haring wil proeven is welkom bij Vishandel Verwaal. De wagen staat in Krimpen aan den IJssel (dinsdag), Krimpen aan de Lek (vrijdag) Bergambacht (donderdag) en Lekkerkerk (woensdag en zaterdag). Van 2 tot en met 13 augustus vieren Corné Struik en zijn medewerkers vakantie.