• Burgemeester Roel Cazemier en een wijkagent in gesprek met een inwoonster van Bergambacht.
• Burgemeester Roel Cazemier en een wijkagent in gesprek met een inwoonster van Bergambacht. Foto: wijntjesfotografie.nl

Zomerse actie om burgers te waarschuwen

'Elke inbraak is er één te veel'

bergambacht • Ondanks de hitte ging burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard met ze mee. Niet toevallig troffen zij diverse open achterdeuren, omdat veel mensen vanwege de hoge temperatuur de boel letterlijk 'open gooiden' om een zuchtje wind te pakken. De agenten hadden begrip voor deze bestrijding van de hitte, maar wezen tegelijkertijd op de mogelijkheden van dieven om ongezien in de woning of de schuur te komen. Het attenderen op 'zwakke plekken' maakt deel uit van het actieprogramma van de politie om inwoners van de Krimpenerwaard voortdurend te informeren over preventieve maatregelen. Vaak gaat het om simpele dingen als het sluiten van een raam of het wegzetten van een vuilnisbak, waardoor inbrekers niet over de omheining of op het dak kunnen klimmen. De dieven maken een snelle keuze welke woning ze het makkelijkst kunnen binnendringen. Hindernissen ontmoedigen hun besluit. Gert-Jan van den Burg, de nieuwe teamchef van de politie Krimpenerwaard, ziet inbraken als een van de hardnekkigste vormen van criminaliteit. Hij doet er alles aan om dat te voorkomen en rekent op assistentie van de burger. "Elke inbraak is er één te veel. Vooral 's winters tijdens donkere dagen en 's zomers in de vakantieperiode zie je een duidelijke piek. Daarom voeren we juist op die momenten acties." Van den Burg is drie maanden geleden Ronald de Haas opgevolgd. Hij kent het straatwerk van zijn opleiding in de Haagse binnenstad, waar hij tussen 1988 en 2003 veelvuldig surveilleerde. "Na enkele jaren detachering bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid werd ik met de komst van de Nationale Politie één van de twee teamchefs in het Westland. Sinds april werk ik als enige teamchef in de Krimpenerwaard."

Auto

De teamchef spreekt over een fraai, doch uitgestrekt gebied. "Dat maakt noodgedwongen dat de surveillance net iets vaker met de auto wordt gereden en dat de afstanden voor onze inzet relatief groter zijn. Al het politiewerk zie ik hier voorbij komen. We zijn in aantal een wat kleiner team en hebben een fors gebied te bewaken." Van den Burg heeft uiteraard gemerkt dat de criminaliteit zich heeft verplaatst van de grote steden naar het platteland. "Gelukkig is dat in de Krimpenerwaard beperkt. In cijfers is het gebied best veilig te noemen. Een van de mogelijkheden om dat zelf eens te beoordelen kan via www.hoeveiligismijnwijk.nl. Veiligheid is allesbehalve vanzelfsprekend, vraagt een grote inspanning van en verbondenheid met vele partijen. Ook inwoners spelen een belangrijke rol. Is de woning voorzien van deugdelijke sloten? Wordt de politie gebeld wanneer men iets niet lijkt te vertrouwen? Is men aangesloten bij Burgernet? Nog altijd blijkt dat alerte burgers zorgen dat we verdachten op heterdaad kunnen pakken. Dat samenspel is veelbelovend."


Pieter van der Laan