• Jerry van Herk op kop in de retrokoers van Kralingen.
• Jerry van Herk op kop in de retrokoers van Kralingen. Foto: Ingrid Dercksen

'Wellicht kan ik meer wielerliefhebbers enthousiast maken'

In de ban van retrofietsen

lekkerkerk • Koersen op retrofietsen is populair. In België kunnen liefhebbers van wedstrijden en toertochten op stalen rossen elk weekeinde wel aan zo'n evenement meedoen. Nog even en ook de Nederlandse renners gaan voor de bijl.

"Ik vond twee jaar geleden in Amsterdam in een kringloopwinkel een wielershirt met een reclameopdruk van Denti," vertelt Jerry van Herk enthousiast.

Opgeknapt

Hij kende het fietsmerk, want als klein ventje zag hij veel amateurs uit deze regio op Denti-fietsen koersen. "Vorig jaar tikte ik een originele Denti-fiets op de kop met toeclips, versnellingshendels op het frame en niet weggewerkte kabels. Ik heb de fiets opgeknapt met originele transfers. Andere retromaterialen, zoals een Denti-voorblad en een racebroek uit de jaren '80 volgden snel. Ik moest in de broek wel een nieuwe zeem laten zetten."

Tour de l'Avenir

Jerry van Herk ging zich tevens verdiepen in de historie van dit merk. De naamgever is Giacomino Denti, die in 1966 de Tour de l'Avenir won. Denti werd in 1967 beroepsrenner.

Jerry van Herk: "Hij nam deel aan de Ronde van Italië, de Tour de France en de Vuelta. Het seizoen 1969 was zijn beste jaar met goede klasseringen in de Italiaanse klassiekers. Het jaar daarna betekende een zware val in de zesde etappe van de Giro het einde van zijn carrière. Met financiële hulp van collega-wielrenners – er was in die tijd geen uitkeringsinstantie, waar Mino Denti een beroep op kon doen - kon hij met een fietsenmerk op de markt komen."

Verzamelaars

Vele Denti-fietsen overleefden de tand des tijds en kwamen in handen van verzamelaars, die er graag op reden.

"In Italië trekt de L'Eroica, een fietstocht over de Strada Bianchi met zijn grindpaden op retrofietsen, jaarlijks 6000 deelnemers," vervolgt Van Herk. "In Limburg was er begin juli ook een L'Eroica, maar ik gaf de voorkeur aan de ronde van Kralingen."

Koersjes waar Jerry op de fiets naartoe kan, pikt hij het liefste mee. "In Rotterdam was een Belg mij te snel af, maar ik heb genoten van alle soorten fietsen die ik zag.'

Jongste

Jerry was een van de jongste deelnemers. "Mijn concurrenten waren veelal oudere renners, die vroeger goede amateurs waren. Ik koerste de afgelopen jaren bij de Sportklassers. Dankzij mijn eindsprint won ik af en toe een wedstrijd."

Op zaterdag 10 september staat de 43-jarige Lekkerkerker aan de start van het NK Retrokoers. Om hier een goed figuur te slaan gaat hij na zijn vakantie serieus trainen.

"Wellicht kan ik meer wielerliefhebbers enthousiast maken om op retrofietsen te gaan rijden. Als het wielercomité Lekkerkerk in de toekomst een retrokoers in het programma opneemt, ben ik van de partij."

Wim Kroone