Zeger den Boestert naar EK Optimist zeilen

krimpen a/d ijssel • Vrijdag 15 juli is het zover. Dan start Krimpenaar Zeger den Boestert in Crotone (Italië) op het IODA Optimist European Championship.

Zeger kwalificeerde zich tijdens de OCN voorjaarsselectiewedstrijden voor deelname aan het EK. Vorig jaar moest hij het Europees Kampioenschap nog aan zich voorbij laten gaan, omdat er een gelijk aantal meiden en jongens aan de start moest verschijnen. "Dat was even slikken", erkent hij. "Des te groter de blijdschap dat ik er nu bij zit."

Aan het EK doen enkele honderden jonge zeilers mee uit bijna veertig landen. Alle grote zeilers, ook die van de Volvo Ocean Race, zijn ooit begonnen in de Optimist.

"Het is een wedstrijdklasse waarin over de hele wereld wordt gevaren", legt Zeger uit. "Als je vijftien jaar bent moet je uit de Optimist en een andere klasse kiezen, bijvoorbeeld een Laser, een 29er, of een Splash. Voor mij gaat dat in het najaar gebeuren. Welke klasse het gaat worden weet ik nog niet."

De jonge Krimpenaar maakt deel uit van de landelijke Delta Lloyd Kern- en Jeugdploeg. De VWO-scholier aan het Krimpenerwaard College heeft een druk programma. "Ik train, als er geen wedstrijden zijn, ieder weekend in Medemblik of Workum. Daarnaast zijn er het hele jaar door selectiewedstrjiden en doe ik mee aan de meerdaagse internationale zeilevenementen in Nederland." Zeger begon als zevenjarige in de Optimist bij de 'Rotterdamsche Zeilvereeniging' aan de Kralingse Plas.