• Wilma Kooiman maakt zich op voor de Nijmeegse wandelvierdaagse.
• Wilma Kooiman maakt zich op voor de Nijmeegse wandelvierdaagse.

Bergambachtse loopt voor zichzelf én Sumba Mission

Wilma loopt jubileumvierdaagse

bergambacht • Het jubileum van het grootste wandelevenement van Nijmegen was voor Wilma een extra reden om zich in te schrijven. "Ik wilde al jaren meedoen en dan is deze speciale editie natuurlijk extra bijzonder. Omdat ik nooit eerder meegedaan had, was de kans dat ik ingeloot zou worden vrijwel nihil, maar het gebeurde toch. Een buitenkans dus."

Wandelen doet de inwoonster van Bergambacht al jaren. "Ik heb van 1999 tot 2000 ruim een jaar als vrijwilliger in Jeruzalem gewoond en daar deed ik heel veel lopend, bijvoorbeeld wandelen vanaf de Olijfberg, waar ik woonde, naar het holocaustmuseum Yad Vashem, dat aan de andere kant van de stad ligt.'

Facebook

Na een wandelvakantie in Duitsland in 2005 had ze de smaak te pakken. Wilma: "Ook omdat ik een zittend beroep heb -ik werk fulltime als secretaresse voor een schoolbestuur van drie basisscholen in Krimpen aan den IJssel-en de beweging goed kan gebruiken. Als ik wat meer tijd heb, bijvoorbeeld in het weekend, loop ik vaak een rondje van zo'n twee à drie uur. Rond Bergambacht zijn genoeg routes te bedenken. Onderweg maak ik veel foto's. Er is altijd wel wat moois, bijzonders of grappigs om vast te leggen en te delen via Facebook."

Vakantie

Trainen is er de laatste tijd echter wel een beetje bij in geschoten. "Veertig kilometer op één dag heb ik tot nu toe nog niet gelopen. Het bleef bij maximaal 20 kilometer. Maar ik heb nu vakantie en die veertig kilometer gaat er voor de start nog wel komen. Dan weet ik hoe het voelt."

Ze heeft alle vertrouwen in een goede afloop. "Ik sta bekend als vasthoudend, een doorzetter. Klein, maar dapper, noemen ze me ook wel. Ik ga ervoor! Ik hoop natuurlijk dat het lekker weer wordt: niet te warm of te koud en dat het niet teveel regent."

Eigen tempo

Wilma gaat de uitdaging alleen aan. "Nou ja, alleen. Er zijn medewandelaars genoeg natuurlijk. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, zeker ook deelnemers vanuit het buitenland. Verder vind ik het prettig om mijn eigen tempo aan te kunnen houden. Ik ben slechts 1.51 meter lang en zal dus veel stappen extra moeten zetten dan mensen die langer zijn."

Familie, vrienden en bekenden heeft ze niet aangemoedigd om te komen kijken. "Mede omdat ik niet weet hoe ver ik zal komen en dus ook niet weet of ik het haal. Het is in en rond Nijmegen bovendien heel druk. Alleen parkeren al zal een probleem worden. Veel mensen zijn bovendien zelf op vakantie. Ik houd van mensen om me heen, maar ben tegelijk ook een solist. Ik verwacht wel wat aanmoedigingen via WhatsApp te zullen krijgen."

Sumba Mission

Wilma loopt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor Sumba Mission. "Zij zamelen geld in voor een kindertehuis op Sumba (Indonesië), waar ongewenste en verwaarloosde kinderen worden opgevangen. Dit leek me wel mooi doel, vooral omdat ik zelf ook veel contact met kinderen heb via mijn werk. Het is bovendien eens wat anders dan het KWF, de Nierstichting of KiKa. Goede doelen hoor, maar ik wilde dit keer wat anders."

Tenslotte: "Om sponsors te krijgen hoefde ik weinig meer te doen dan een profiel aan te maken en mijn netwerk -dat tamelijk uitgebreid is- te informeren en uit te nodigen mij te sponsoren. Er komen veel positieve reacties binnen. De leerlingen op de school waar ik werk, vinden me 'stoer' en er zijn al diverse ouders die hun steun hebben betuigd door een bedrag over te maken. Echt heel leuk, Hoe meer, hoe beter. Een streefbedrag heb ik niet. Alles wat binnenkomt, is meegenomen. Op dit moment staat de teller op 38 sponsors met 755 euro en er zijn nog diverse toezeggingen gedaan. Echt geweldig!"