• Een volgepakt Dorpsplein tijdens Groene Hart Culinair.
• Een volgepakt Dorpsplein tijdens Groene Hart Culinair. Foto: Adri Verhoeven

Stijlvol genieten op Stolks Dorpsplein

stolwijk • De derde editie van Groene Hart Culinair -donderdag, vrijdag en zaterdag op het Dorpsplein in Stolwijk- was wederom een succes.

Toprestaurants uit de omgeving serveerden culinaire hoogstandjes, waarbij de gasten tevens konden genieten van ambachtelijke chocolade en een uitgebreide keuze aan wijnen. Mede dankzij het stralende weer kunnen zowel de initiatiefnemer, Frank Streefland, eigenaar van restaurant De Nieuwe Polderkeuken, als alle gasten terugkijken op smaakvolle dagen in de Krimpenerwaardse polder.

Groene Hart Culinair zou niet mogelijk zijn zonder de lange rij aan sponsors. Voor hen was speciaal de donderdagavond gereserveerd. Naast het serveren van een aantal VIP-gerechten, had Frank Streefland ook Ben van den Burg uitgenodigd. De vroegere schaatser en inmiddels radiopresentator bij BNR radio probeerde met zijn enthousiaste betoog de ondernemers te motiveren om de zaken net iets anders aan te pakken. Een digitale quiz, ondersteund met een PowerPoint-presentatie, moest uitmaken wie van de aanwezigen het meest klaar zijn voor de toekomst. En hoewel de juiste antwoorden niet altijd de meest logische waren, betrok hij zijn publiek prima in zijn verhaal en bracht het steeds weer stof tot nadenken.

Hoewel Ben met zijn enorme spraakwaterval de bezoekers liet duizelen, had hij een aantal bruikbare tips. "Overleven is deze digitale wereld is niet eenvoudig, maar wees als een strontvlieg", stelde Ben onomwonden. "Goed voorbereid, meedogenloos, flexibel maar vooral fanatiek". En iemand die daarnaast ook nog een tikkeltje eigenwijs is, gaat het volgens de spreker helemaal maken. "Luister niet naar anderen, maar ga uit van je eigen kracht, want de toekomst pakt altijd anders uit dan dat iedereen voorspelt."

Dat je jezelf moet onderscheiden zal voor de meeste ondernemers geen nieuws geweest zijn. Ben gebruikte daarvoor het voorbeeld van collegaschaatser Conny de Jong. "Zij kwam als eerste met de klapschaats en wij zeiden: ''Die is gek'. Maar de klapschaats is inmiddels niet meer weg te denken in de schaatssport."

Met de inspiratie op zak zocht iedereen, met of zonder relaties, een plaatsje op het Dorpsplein, waar onder het genot van wijn en spijs druk werd nagepraat. En met de tools van Van den Burg op zak zijn er hier en daar misschien wel direct spijkers met koppen geslagen. Maar bovenal was het genieten geblazen onder de Stolwijkse platanen.

Adri Verhoeven