• Burgemeester Cazemier, wethouder Neven en André en Jaap Gelderblom.
• Burgemeester Cazemier, wethouder Neven en André en Jaap Gelderblom. Foto: Adri Verhoeven

Erkenning voor Schoonhovens zilverbedrijf

Jubilerend Gelderblom hofleverancier

schoonhoven • Zilverbedrijf J.C. Gelderblom, gevestigd aan de Kievitsbloem 2 in Schoonhoven, krijgt na honderd jaar het predicaat 'hofleverancier'. De officiële handeling wordt op 20 oktober verricht door Commissaris van de Koning Jaap Smit.

Met die mededeling verraste burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard donderdagmiddag de blije jubilaris en de aanwezige gasten. André Gelderblom, kleinzoon van Jacob Gelderblom, werd zelfs even emotioneel na de bekendmaking. "Ik wist dat onze aanvraag in behandeling was genomen, maar je hebt geen enkele zekerheid. Ik heb het zelfs geheim gehouden voor mijn vader Jaap en dat is niet gebruikelijk in onze familie. Dit is een fantastische boodschap. Ons jubileum kan niet meer stuk."

De viering van het 100-jarig bestaan had veel weg van een reünie. Nazaten van de gebroeders Van der Ree, de grondleggers van het bedrijf, en generatiegenoten van Jaap en André Gelderblom waren in het pand in Schoonhoven Oost aanwezig om gezamenlijk een toost uit te brengen op de eeuweling. Daarbij werd ook een boek gepresenteerd van Leo de Kluijver, die aan de hand van gesprekken, anekdotes, archiefwerk en internet een helder beeld gaf van het Schoonhovense bedrijf, dat vele stormen doorstond. "Er zijn maar weinig zilverbedrijven die de neergang in de industrie hebben overleefd. De familie Gelderblom toonde passie en doorzettingsvermogen."

De huidige eigenaar André Gelderblom wilde dat graag beamen. "Ambachtelijke arbeid voor het creëren van luxueus tafelzilver, geboortelepels en kandelaars is door de jaren heen aantrekkelijk gebleven voor de consument. Daarbij hoorde zelfs het Koningshuis met de bestelling van een miniatuur Gouden Koets in zilver."

Opa Jacob was in 1917 als 11-jarige reeds aanwezig bij de firma. Hij zette het bedrijf van de broers Van der Ree voort. In 1973 stond zoon Jaap aan het roer en in 1993 gaf hij het stokje door aan André, die was opgeleid tot goudsmid. "Dat was het fijne werk. Ik moest me omscholen tot zilversmid om het vak onder de knie te krijgen." Dat liet hij zien aan de hand van een film over het bedrijf, waarin het proces van zilverplaat tot bestek werd belicht.

Volgens burgemeester Cazemier beschikt de derde generatie Gelderblom over een bedrijf, dat Schoonhoven 'mee kleurt'. "De familie had vertrouwen in de aanpak. Deze ondernemers zijn altijd dicht bij zichzelf gebleven."

Het had anders kunnen aflopen als opa Jacob in 1917 een andere weg was ingeslagen. "Hij kon kiezen tussen sigaren en zilver. Gelukkig koos hij voor het edelmetaal, anders had ik nu een tabakszaak gehad", aldus een lachende André Gelderblom.

Pieter van der Laan