• Scheidend predikant Van Blijderveen.
• Scheidend predikant Van Blijderveen.

Afscheid: 'Laat u met God verzoenen'

stolwijk • Vier jaar lang was hij predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente in Stolwijk. En tegelijkertijd ook in Moerkapelle. Vorige week nam ds. W.J.C. van Blijderveen afscheid van beide gemeenten. Hij vertrekt naar Woudenberg.

De dozen staan hoog opgestapeld. Af en toe komt zijn vrouw binnen met oude spullen. De verhuizing is in volle gang.

Zondag 26 juni nam hij afscheid van Stolwijk. Op 3 juli deed hij intrede in Woudenberg, morgen (woensdag) verhuist het predikantsgezin.

Van Blijderveen meldt mooie jaren gehad te hebben in Stolwijk en goede contacten te hebben opgebouwd. "Tegelijk was het ook wennen. Voor mij was het m'n eerste gemeente. Dan zoek je naar je positie. Wat wordt er van je verwacht?"

Stolwijkers kijken de kat uit de boom, is zijn ervaring. "Maar als je de mensen voor je gewonnen hebt, dan heb je ze ook echt. In Moerkapelle zeggen ze sneller wat ze denken en heb je een veel stedelijker cultuur. De Krimpenerwaard is traditioneler; de familiebanden zijn belangrijk."

Vier jaar 'Stolwijk' is wat kort, vindt hij. "Er zijn nog zoveel dingen die gedaan moeten worden. Ik had nooit gedacht dat ik na vier jaar al weg zou gaan. Maar als de Heere roept, houdt Hij niet altijd rekening met wat wij denken en vinden. Hij vond het tijd om te verkassen. Zo heb ik het beroep uit Woudenberg ook echt ervaren. De Hersteld Hervormde Gemeente van Woudenberg riep, maar ik hoorde daarin ook de stem van de Heere zelf."

De kern van zijn boodschap de afgelopen jaren is volgens Van Blijderveen samen te vatten als: 'Laat u met God verzoenen'. Dat zijn woorden van de apostel Paulus. Tegen mensen die nooit naar de kerk gaan, zou ik zeggen: Zonder God is je leven leeg en doelloos. Met God leven is het heerlijkste wat er is."

De kerkenraad van de Hersteld Hervormde Gemeente buigt zich over de opvolging van Van Blijderveen. Daar zal naar verwachting minimaal een half jaar overheen gaan.