Overdracht naar kinderopvang

lopik • Stichting Peuterspeelzalen Lopik (SPL) en de kinderopvangorganisaties Spot4Kids en CKO De Ark brengen het peuterspeelzaalwerk vanaf 1 januari 2017 onder bij de Lopikse kinderopvang. De organisaties hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend.

Reden hiervan zijn de strengere kwaliteitseisen waaraan peuterspeelzalen uiterlijk 1 januari 2018 moeten voldoen en een bezuiniging op de gemeentelijke subsidie.

"Peuterspeelzalen vallen uiterlijk vanaf 1 januari 2018 onder de Wet kinderopvang", legt wethouder Johan van Everdingen uit. "Daarmee moeten alle peuterspeelzalen aan dezelfde –strengere- kwaliteitseisen voldoen als kinderdagverblijven. De meeste peuterspeelzalen moeten daarvoor een flinke investering doen. Dit, in combinatie met een lagere subsidie, zorgt ervoor dat de Stichting Peuterspeelzalen Lopik in zijn huidige vorm niet door kan gaan." Daarom kiezen de gemeente Lopik, Stichting Peuterspeelzaalwerk Lopik, het onderwijs en de kinderopvang ervoor om het peuterspeelzaalwerk onder te brengen bij de kinderopvang. Als de gemeenteraad op 27 september instemt met de overdracht, dan houdt de Stichting Peuterspeelzalen Lopik met ingang van volgend jaar op te bestaan. De stichting blijft het peuterspeelzaalwerk verzorgen tot 1 januari 2017. Ouders kunnen hun peuters blijven inschrijven bij de stichting (www.peuterspeelzalen-lopik.nl), ook als het om een plaats in 2017 gaat. Behalve in Jaarsveld, blijft het peuterspeelzaalwerk in alle kernen aanwezig. Peuters uit Jaarsveld kunnen instromen in Lopik of Lopikerkapel. De peuterspeelzaalleid(st)ers van de stichting treden in dienst bij de kinderopvangorganisaties en zetten daar hun werk voort.

Wethouder Van Everdingen: "Wij zijn blij met deze oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden."