• De grijze kliko kan met ingang van volgend jaar minder vaak aan de weg worden gezet.
• De grijze kliko kan met ingang van volgend jaar minder vaak aan de weg worden gezet.

Lopik: grijze kliko minder vaak geleegd

lopik • De inzamelfrequentie van restafval in de gemeente Lopik gaat terug van eens in de twee weken naar eenmaal per drie weken.

Achterliggende gedachte is inwoners te stimuleren de doelstelling van honderd kilo restafval per inwoner per jaar te halen.

De gemeenteraad van Lopik ging dinsdagavond akkoord met het compromisvoorstel. Eigenlijk was de opzet om de frequentie te verlagen naar eens per vier weken, maar op dat voornemen kwam vorig jaar een storm van kritiek los. Inwoners vreesden overvolle kliko's en stankoverlast.

Politiek Lopik wil met deze middenweg mensen de kans geven hun afval beter te gaan scheiden. De hoeveelheid restafval is inmiddels al afgenomen van 201 kilo per inwoner in 2010 tot 176 kilo per inwoner in 2015, maar dat tempo is onvoldoende om de landelijke doelstelling in 2020 te halen. Dan mag gemiddeld iedere inwoner nog maar honderd kilo restafval per jaar 'produceren'.

Amendement

Niet iedere partij was content met het huidige voorstel. De PvdA vreesde het einddoel niet te halen. Ron van den Berg: "Wij houden vast aan een inzamelfrequentie van eens per vier weken."

Hij was daarmee de enige, al wilde het CDA een voorwaarde aan het compromis verbinden. "Als we de komende jaren de doelstelling niet dreigen te halen, dan mag de grijze kliko wat het CDA betreft per 1 januari 2019 nog maar een keer in de vier weken aan de weg worden gezet", zette Jan van Bruchem zijn betoog kracht bij met een amendement.

Alleen de PvdA steunde het wijzigingsvoorstel, de andere partijen zagen het eerder als motie van wantrouwen richting de inwoners. "We mogen niet vergeten dat zonder de medewerking van onze inwoners dit plan bij voorbaat niet haalbaar is", stelde VVD-raadslid Luke van Schaik. "Vandaar dat wij destijds al voorstelden een tussenvariant van één keer in de drie weken voor twee jaar in te voeren. Hiermee krijgen mensen meer tijd om aan het idee van afvalscheiding te wennen."

Een tweede amendement van het CDA -om ook aan inwoners van het buitengebied een container voor pdm-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) te verstrekken- werd wel breed gesteund.

Voorlichting

De grijze kliko wordt nu per 1 januari 2017 in de gemeente Lopik één keer per drie weken geleegd. Voor eind 2018 volgt een evaluatie of Lopik op schema zit voor de landelijke doelstelling.

"Zo niet, dan volgen nadere maatregelen", sprak wethouder Gerrit Spelt, die het behalen van het einddoel wil ondersteunen met een voorlichtingscampagne in de gemeente.

Robert van der Hek