Kadernota biedt nog weinig houvast

krimpenerwaard • Hoe kun je een kadernota vaststellen als belangrijke gegevens in het document ontbreken?

Veel partijen hadden moeite om het gemeentelijke stuk zonder feitelijke toelichting te doorgronden. Ze kregen hooguit enig inzicht in de financiële situatie, die vooralsnog gunstig lijkt met een plus van 4,2 miljoen euro. Er is ook geen reden voor paniek volgens de raadsleden. "We zien het wel als de begroting voor 2017 zich aandient in november. Dan weten we ook wat de meicirculaire voor de gemeente Krimpenerwaard betekent en is het onderzoek naar de 3,7 miljoen euro besparing op het sociaal domein afgerond", verwoordde George Hamel (VVD) de gevoelens van zijn collega's. Wethouder Ria Boere gaf hem gelijk. "De financiële vertaling moet nog komen. Vooralsnog staan we er redelijk voor. Als je dit afzet tegen de perikelen bij andere fusiegemeenten zijn de cijfers zelfs heel goed te noemen."

Er is niettemin nog genoeg werk aan de winkel. Ook zonder onderzoek naar het forse overschot bij de wmo-budgetten voorziet Jan-Willem van der Ham (SGP) grote opgaven op sociaal gebied. "We moeten ervoor zorgen dat het geld bij de meest kwetsbare mensen terechtkomt. De SGP pleit in ieder geval voor stabilisatie van de lokale lasten. Mochten we budgetten overschrijven dan willen we liever besparen dan extra belasting innen. Daar zullen wij tegenin gaan." Rob Geleijnse (PvdA) maakt zich nog niet sappel. "We zijn nu twee jaar bezig met harmoniseren en beleid uitstippelen. De wittebroodsweken zijn voorbij. Het jaar 2017 wordt in veel opzichten het jaar van de waarheid."

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) gaf ook aan dat de financiële onderbouwing ontbreekt, waardoor hij met een onduidelijke kadernota was opgezadeld. "Deze moet met spoed op orde worden gebracht." Benjamin Anker (ChristenUnie) vroeg zich af of de gemeente Krimpenerwaard zich wil ontpoppen als 'fair-trade' gemeente. Ook investeringen in een duurzame samenleving ziet hij als een beleidspunt voor de komende begroting.