CDA begint meldpunt voor zorgklachten

krimpenerwaard • Het CDA opent een meldpunt voor zorgklachten. De christen-democraten willen weten of inwoners van de gemeente Krimpenerwaard wel de juiste zorg krijgen en dat deze ook door de gemeente wordt vergoed.

Aanleiding voor dit meldpunt is het feit dat de gemeente Krimpenerwaard in 2015 maar liefst 3,7 miljoen euro minder heeft uitgegeven voor zorg dan was begroot. Met name in de begeleiding was een groot overschot. "Hoewel het college de gemeenteraad verzekert dat alle inwoners de zorg krijgen die nodig is, neemt het CDA dit niet klakkeloos aan", zei fractievoorzitter Jan Dekker tijdens de behandeling van de jaarrekening. "Graag horen wij de verhalen van onze inwoners. Zowel goede als slechte ervaringen zijn welkom." Hoewel het CDA aangaf dat het onderzoek 'constructief' moet bijdragen aan het zorgdossier, vroeg Pascal van der Hek (VGBK) zich af of klagers zich niet beter direct bij de gemeente kunnen melden. "Dan kan er meteen iets aan worden gedaan. We hebben een gemeentelijk loket. Dit is nogal omslachtig."

Ook wethouder Lavinja Sleeuwenhoek was die mening toegedaan. "We hebben na de herindicatie 38 bezwaarschriften ontvangen op een aantal van 8.000 cliënten. Daarnaast was er een spreekuur, maar dat liep niet storm. Wij zien niet dat het niet goed gaat."

Wel was ze geschrokken van de opmerking van Rob Geleijnse (PvdA) dat mensen tijdens keukentafelgesprekken onder druk zouden zijn gezet om minder zorg te accepteren. "Dat kan niet de bedoeling zijn van deze inventarisatie."

De oppositiepartijen drongen daarom aan op het parkeren van de 3,7 miljoen euro in een aparte reserve voor zorguitgaven. Wethouder Ria Boere wenste daar niet in mee te gaan. "Eerst willen wij het onderzoek afwachten hoe de besparing in de zorg tot stand is gekomen. De raad kan daarna altijd dat geld aanwenden voor eventuele aanvulling van het budget."

De bestemming van het overschot leidde even tot een vinnig debat tussen Geleijnse (PvdA) en Hamel (VVD). De laatste meende dat 'Vadertje Staat' niet meer overal bijspringt. "U moet wakker worden, meneer Geleijnse. Het is 2016."