• De fundering van de kerk is blootgelegd.
• De fundering van de kerk is blootgelegd.

Renovatie Barnabaskerk ligt op schema

haastrecht • De restauratie van de St. Barnabaskerk in Haastrecht wordt breed gedragen. Niet alleen binnen de parochie, maar ook daarbuiten.

Om verdere verzakking van en scheurvorming in de beeldbepalende kerk aan de Grote Haven te voorkomen, wordt met een ingenieuze constructie de fundering vernieuwd. Hierdoor is het gebied rondom de kerk inmiddels één grote bouwput. Het bestaande funderingsmetselwerk wordt gedeeltelijk gesloopt en vervangen door een betonnen balk. Nieuwe palen moeten de vernieuwde constructie gaan dragen.

"Om deze werkzaamheden te bekostigen hebben we een sponsoractie opgezet", licht Jos Hogerwerf namens de pr-commissie toe. "Iedereen kan een funderingspaal 'adopteren' à 500 euro. De actie loopt goed, er zijn inmiddels ruim veertig palen bekostigd."

Het zou natuurlijk mooi zijn als alle 161 palen die de grond in gaan, gefinancierd zouden worden door particulieren en bedrijven, maar dat is een utopie, weet Hogerwerf. "Dat gaan we niet redden, maar we willen wel de actie nogmaals onder de aandacht brengen. Deze omvangrijke en gecompliceerde klus kost nu eenmaal heel veel geld." Hogerwerf is blij met het feit dat de steun niet beperkt blijft tot parochianen. "We merken dat de karakteristieke kerk meer mensen aan het hart gaat. Er zijn ook palen gesponsord door niet-parochianen."

Het herstel van de fundering kost rond de 430.000 euro. Na dit werk moet de kap van de kerk boktorvrij gemaakt worden en wordt het aangetaste hout hersteld à 73.000 euro. Tenslotte moet de kerk nog geschilderd worden. Dat kost 105.270 euro. Hogerwerf: "Een enorm totaalbedrag dus, maar gelukkig ontvangen we een subsidie van 222.957 euro. Daarnaast hebben we in de loop der jaren gespaard voor groot onderhoud: er is bijna 120.000 euro in kas. Met extra donaties en de palenactie komt daar weer geld bij."

Naar planning wordt het funderingswerk eind augustus opgeleverd. Daarna is de boktor aan de beurt. "Dan zullen we een nieuwe actie organiseren", kijkt Hogerwerf vooruit. "We willen overigens het aantal sponsoractiviteiten beperken, om verzadiging te voorkomen." De hele klus moet eind dit jaar geklaard zijn.

Robert van der Hek