• Herman Kuhlemeier nam vrijdag na 38 jaar officieel afscheid van zijn geliefde zwembad ''t Wilgerak'.
• Herman Kuhlemeier nam vrijdag na 38 jaar officieel afscheid van zijn geliefde zwembad ''t Wilgerak'. Foto: Stephan Tellier

Badmeester Herman Kuhlemeier stopt na 38 jaar bij zwembad 't Wilgerak

'Mr. Wilgerak' gaat met pensioen

schoonhoven • Zwembad 't Wilgerak is sinds vrijdagmiddag het 'Herman Kuhlemeierpad' rijker. Het bordje met de naam van de scheidende badmeester werd met enige trots door de feestneus nabij het tweede bad onthuld. Het cadeau werd door zijn personeel aangeboden. 'Mr. Wilgerak' gaat deze maand met pensioen. Aan de ene kant is Herman Kuhlemeier (65) blij dat zijn taak er op zit na 38 jaar; aan de andere kant heeft hij moeite om het werk los te laten.

Dat is wel te begrijpen als je vanaf 1978 vanaf de hoge toren zwemmend Schoonhoven in de gaten hebt gehouden. "Een verantwoordelijke taak", stelde hij tijdens een bijeenkomst met personeelsleden, vrienden en bekenden. "Iedereen denkt 'daar zit-ie lekker met z'n bruine kop in het zonnetje', maar het is en blijft een zeer serieuze bezigheid. Zelfs in gesprek met badgasten hield ik altijd mijn ogen op het bad gericht. Dat was niet beleefd, maar wel noodzakelijk."

De geschiedenis van het Schoonhovense zwembad loopt voor een groot deel parallel aan de levensloop van Herman Kuhlemeier. De gemeente Schoonhoven nam op 1 april 1978 het beheer over van het bad, dat voorheen gekoppeld was aan de naburige jachthaven en camping. Daarna volgde een facelift met een verbouwing en modernisering in 2002. De basisvoorziening met de door een ieder geroemde fraaie ligweide aan de Lek werd in 2010 uitgeroepen tot fraaiste bad van Nederland en huist sindsdien nog steeds in de top tien. Kuhlemeier ziet dat niet als een persoonlijke prestatie. "Je doet dat een team. Ik durf te zeggen dat ik al die jaren voortreffelijk heb samengewerkt met mijn collega's."

Uitdagend

'Uitdagend en afwisselend'. Zo omschreef de pensionaris het werk aan de boorden van de Lek. Hoewel ambtenaar van de gemeente kon Kuhlemeier redelijk zelfstandig zijn zwembad runnen. Hij was ook aanjager van de metamorfose van de huidige efficiënte opstelling, die door architect Johann Koenis werd getekend en waarvoor voormalig wethouder Theo Ricken de portemonnee trok. "Ik trachtte daarbij met het team het bad steeds schoon en mooi te houden. Dat betekende kosten in de hand houden en zuinig omgaan met spullen, apparatuur en machines."

Kuhlemeier wordt opgevolgd door Cor Oskam, die eerder werkzaam was in 't Wilgerak. Oskam heeft al enige tijd aan zijn nieuwe baan kunnen wennen, want Kuhlemeier bemoeide zich vanaf de opening in april niet meer met de dagelijkse leiding. "Ik weet dat Cor en zijn team het er goed van af zullen brengen." Herman Kuhlemeier zag in 38 jaar tijd 2,7 miljoen bezoekers het toegangspoortje van het zwembad passeren. "Het is voorbij gevlogen. Onvoorstelbaar."


Pieter van der Laan