Ouderkerk getroffen door noodweer

ouderkerk a/d ijssel • Jos van Ommen lag te slapen toen 's nachts om half vier opeens de telefoon ging. Zijn voormalige buurman waarschuwde hem dat het overtollige water zijn woning in de Dekkerstraat dreigde binnen te stromen.

"Mijn vrouw en ik hebben ons snel aangekleed. We waren nog net op tijd om de waterschade te beperken. We mogen heel blij zijn dat de buurman ons belde. Onze woning staat sinds kort te koop. We hebben vanwege leeftijd en lichamelijke ongemakken gekozen voor een platte seniorenflat, maar we willen uiteraard graag van dit huis af. Dan zit je natuurlijk niet op een ondergelopen keuken te wachten." Van Ommen behoorde tot de reeks eigenaars van woningen, die in de Dekkerstraat in Ouderkerk aan den IJssel in de nacht van woensdag op donderdag te kampen hadden met wateroverlast. Ook elders was het raak na de wolkbreuk. De brandweer van Ouderkerk aan den IJssel kreeg vanaf 3.00 uur enkele meldingen binnen van wateroverlast door het noodweer. Met name kelders en keukens stonden vol water. Dat was ook aan de Kerkweg het geval. Met vereende kracht werd het water weggepompt. Rond 5.00 uur was de klus geklaard.

Van Ommen, gepensioneerd vrachtwagenchauffeur bij Dekker Transport, kwam met de schrik vrij. "We hebben dit al een keer eerder meegemaakt. Veertien jaar geleden stond de boel onder water na een wolkbreuk. Toen was de schade nog veel groter." Zijn echtgenote beaamt dat. "De houten vloer en de tegels waren geheel naar de filistijnen. Het was een ellende om dat te herstellen." De buurman heeft weinig aan het relaas toe te voegen. "Ik hoef niet zo nodig in de krant. Het water kwam bij ons gelukkig niet hoger dan de dorpel. Daardoor is het niet naar binnen gestroomd. Wel hebben we vanaf drie uur geen oog meer dicht gedaan."

De Dekkerstraat heeft bij wateroverlast de hoogste prioriteit bij de brandweer. Het is het laagste punt in het IJsseldorp. Een medewerker van de gemeente Krimpenerwaard zegt dat de overlast nauwelijks te bestrijden is. "De riolen kunnen het niet bolwerken. Het opvangbassin bij de Blokhut zit met een dergelijke hoeveelheid neerslag zo vol. We kunnen alleen maar hopen dat dit niet te vaak voorkomt."