• Judo is populair bij jong en oud.
• Judo is populair bij jong en oud. Foto: wijntjesfotografie.nl

Veel animo voor JCK-toernooi

krimpen a/d ijssel • Judoka's uit alle windstreken waren zaterdag aanwezig in sporthal De Boog voor deelname aan het traditionele zomertoernooi van JCK.

Voor vrijwel alle verenigingen is dit evenement de afsluiting van het seizoen. Dat gold ook voor de Krimpense judoclub, die met de jeugdleden afsloot met het eten van pannenkoeken bij sponsor Pannekoe. Daarvoor mochten zij in diverse poules de krachten meten met hun leeftijdsgenoten. Dat was een beste klus voor de organisatie, die met een tiental scheidsrechters tussen 10.00 en 16.00 uur de partijen voor maar liefst 432 jonge judoka's moest verwerken. "Een flink karwei", gaf JCK-oprichter Daniël Ratzon toe. "Maar dat zijn we wel gewend. De animo is groot. Het toernooi barst nu bijna uit zijn voegen, maar ik zie dat als een positieve ontwikkeling."

Judo scoort nog in Krimpen. Ook op jonge leeftijd wordt de wedstrijdsport met enthousiasme bedreven. Dat gaat met sportieve ups en downs, weet ook de 9-jarige Noa van Rooijen. Zij treft het niet in haar poule met (oudere) meisjes tot 12 jaar. Dan krijg je wel eens een lange puber tegenover je.

Noa verweert zich dapper. Het treffen gaat gelijkwaardig op, maar de scheidsrechter geeft de winst aan haar opponent, omdat Noa zich volgens hem iets te passief opstelde. Ze krijgt een shido aan haar broek. Het kleinste strafpunt bij judo voor een licht vergrijp.

Het JCK-talent kan dat maar moeilijk verkroppen. Even barst ze in snikken uit. "Volgende keer grijp ik haar meteen", zegt ze tegen haar moeder. Die slaat er geen acht op. "Nu is ze even boos, maar over vijf minuten is ze het weer vergeten. Zo gaat dat bij die meiden."