• Liesbeth Dirks met een aantal leerlingen die haar nominatie steunen.
• Liesbeth Dirks met een aantal leerlingen die haar nominatie steunen. Foto: Schoonhovens College

Dirks 'geschiedenisleraar van het jaar'?

schoonhoven • Docente Liesbeth Dirks van het Schoonhovens College is genomineerd voor 'Geschiedenisleraar van het jaar', een jaarlijkse onderscheiding van de NTR en het Rijksmuseum.

"Het leukste aan de nominatie is, dat ik ben voorgedragen door de leerlingen zelf", zegt de docente, die al ruim dertig jaar verbonden is aan het Schoonhovens College. "Ik wist van niks." De Schoonhovense is volgens de vakjury een geschiedenisleraar met uitzonderlijke kwaliteiten: 'Liesbeth Dirks valt op door de prettige sfeer die ze weet te creëren in haar les. Uit alles blijkt de wederzijdse waardering tussen leerlingen en docent. Ze heeft humor, ze complimenteert en ze corrigeert zonder dat dit gevolgen heeft voor de sfeer in de groep. Ze laat haar leerlingen kritisch nadenken. Ze helpt hen hun mening te vormen en dat wordt door haar leerlingen gezien en gewaardeerd. Liesbeth Dirks brengt geschiedenis tot leven en wil zichzelf altijd verbeteren'.

"Poe, daar word ik wel even stil van", zegt de hoofdpersoon lachend. "Feit is dat ik leerlingen probeer te overtuigen dat geschiedenis niet saai is en iets 'wat geweest is'. Je kunt alleen de actualiteit begrijpen als je de geschiedenis kent."

Dirks trekt alle registers open om haar leerlingen bij de les te houden. "Toen de jury kwam kijken tijdens mijn les, stond 'Fort Europa' centraal, meer concreet de Berlijnse Muur. Ik heb in de klas een eigen muur van elastiek opgetrokken om de leerlingen te laten ervaren hoe het is om opeens van elkaar gescheiden te zijn."

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart dit jaar. Uit de meer dan driehonderd aanmeldingen koos de jury, bestaande uit vooraanstaande historici en experts uit het onderwijsveld, twintig docenten op school en woonde hun lessen bij. Dit leidde tot een top-10, waartoe aldus Liesbeth Dirks behoort. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2016 wordt op 29 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt. "Ik ben benieuwd en laat het allemaal maar over me heel komen", besluit de docente. "De laatste drie mogen zich presenteren tijdens een bijeenkomst in het Rijksmuseum. Stiekem zou ik daar best bij willen zijn natuurlijk."

Robert van der Hek