'Overgebleven geld terug naar zorg'

k'waard • Vooral door een forse besparing op de zorguitgaven houdt de gemeente Krimpenerwaard 4,2 miljoen euro over op de jaarrekening van 2015. Diverse partijen vroegen zich tijdens de commissievergadering af of er wel voldoende geld is besteed aan het sociaal domein.

De PvdA zette er grote vraagtekens bij en wil daarom het overgebleven bedrag van 3,7 miljoen euro niet opnemen in de algemene reserves, maar in een aparte pot voor zorg onderbrengen. "Denk aan innovatie, kwaliteitsverbetering of preventie", stelde fractievoorzitter Rob Geleijnse. Hij voorspelde een amendement met deze strekking in te dienen bij de behandeling van de Kadernota tijdens de raadsvergadering van 5 juli. Ook Jan Dekker (CDA), Ton van Dorp (ChristenUnie) en Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) wilden even wachten met het reserveren van het 'zorgkapitaal'. Dekker suggereerde alvast een investering in een nieuw jeugdbeleid en Ton van Dorp zag mogelijkheden om overtollige gelden terug te geven aan de inwoners.

Dat ging wethouder Ria Boere allemaal te snel. "We hebben nog niet het juiste beeld van de grootte van onze budgetten. Daarom willen we eerst analyseren waar de recente plussen uit de jaarrekening vandaan komen. Is er sprake van trendbreuken of hadden we te maken met toevalstreffers?" Het financieel onderzoek moet de gemeente helpen de meerjarenbegroting preciezer vast te stellen. Boere: "Nu hadden we te maken met het uitgavenpatroon van vijf voormalige gemeenten. Noem het een erfenis uit het verleden. Daar hebben we terughoudend beleid op afgestemd. De analyse van de decentrale overheidsgelden en de consequenties van de mei-circulaire – met een mogelijk aanvullende uitkering uit het gemeentefonds – zullen ons op 1 september een beter beeld geven. Dan kunnen we ook voor en tijdens de begrotingsraad in november een inhoudelijke discussie voeren." Van Dorp (CU) stoorde zich aan het feit dat er bij de jaarstukken maar liefst 232 schriftelijke vragen waren afgevuurd op het college. "Was dat nou echt nodig?"

Pieter van der Laan