Grijze kliko in Lopik eens per drie weken geleegd

Lagere inzamelfrequentie restafval

lopik • Doel is het scheiden van afval nog meer te stimuleren dan nu het geval is, om de landelijke doelstellling -100 kilo restafval per inwoner in 2020- te halen.

De commissie kon zich dinsdagavond in meerderheid vinden in het collegevoorstel voor de aanpassing van de inzamelfrequentie. Afgelopen jaar brak nog een storm van protest los toen het college van B&W voorstelde om het legen van de grijze kliko te beperken tot één keer in de vier weken. Vooral op social media lieten veel mensen weten niet te zitten wachten op een stinkende afvalcontainer.

Met het compromisvoorstel van eens per drie weken had B&W goed geluisterd naar de inwoners, oordeelden de commissieleden in meerderheid. Wel werd een oplossing gevraagd voor het inzamelen van luier- en incontinentiemateriaal en werd gehamerd op een goede voorlichting.

De PvdA-fractie had liever het oude voorstel van eens per vier weken gezien. "Ik denk dat we nu de doelstelling niet gaan halen", sprak Ron van den Berg zijn verwachting uit. "Je moet mensen stimuleren hun afval beter te scheiden. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook omdat ze dan minder afvalstoffenheffing betalen. Ze merken het dus in hun portemonnee. Maak dat inzichtelijk, bijvoorbeeld door met diagrammen te visualiseren wat het oplevert en wat het kost."

Wethouder Spelt zei zeker in te zullen zetten op voorlichting. "Er zit nu nog teveel recyclebaar afval in de grijze kliko: de helft in de container voor restafval is geen afval, maar een grondstof."

De lagere inzamelfrequentie van restafval wordt, als de raad begin volgende maand instemt, met ingang van 1 januari 2017 voor twee jaar ingevoerd. Spelt: "Vóór eind 2018 gaan we evalueren, waarbij de landelijke doelstellingen leidend zijn. Dreigen we achterop te raken, dan zijn blijkbaar extra prikkels nodig." Een aparte oplossing voor het inleveren van luiers en incontinentiemateriaal heeft de aandacht van de wethouder, maar: "dat heeft pas zin als deze materialen gerecycled kunnen worden. Dat is nu nog niet het geval." De luiers kunnen naar het afvalbrengstation worden gebracht; voor mensen met een medische indicatie wordt een maatwerkoplossing gezocht.

Mede richting een inspreker, die sprak over stankoverlast en aantasting van de gezondheid als de grijze kliko 'nog maar' eens in de drie weken geleegd wordt, sprak hij: "Stank, ongewenste bacteriegroei en onhygiënische toestanden worden voornamelijk veroorzaakt door organisch afval. Dit hoort thuis in de gft-container, die op de gebruikelijke wijze om de week geleegd wordt."

De afgelopen jaren heeft Lopik diverse maatregelen genomen om het restafval te verminderen. Inwoners kunnen plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons gescheiden aanbieden via de 31 burgerservicepunten. Voor oud papier is er per huishouden een extra minicontainer gekomen. Als extra prikkel voerde Lopik per 1 januari 2013 een gedifferentieerde afvalstoffenheffing in, waarbij de inhoud van de restafvalcontainer bepalend is voor de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Door deze maatregelen is de hoeveelheid restafval van 201 kilo per inwoner in 2010 afgenomen tot 176 kilo per inwoner in 2015. Dat moet dus honderd kilo per inwoner worden in 2020.

Robert van der Hek