• De Avantri-vrouwenploeg.
• De Avantri-vrouwenploeg. Foto: wijntjesfotografie.nl

Avantri-vrouwen hebben zicht op finale

SCHOONHOVEN • De vrouwenploeg van de Schoonhovense atletiek- en trimvereniging Avantri presteert boven verwachting in de landelijke clubcompetitie. De derdedivisionist maakt kans om zich te plaatsen voor de finale.

Na twee wedstrijden staan de Avantri-atletes achter koploper Fit uit Zeist en AV Gouda op een keurige derde plaats in hun poule. De derde wedstrijd voor de clubcompetitie vindt zondag 26 juni plaats in Alphen.

Teamcaptain Marillion Zwijnenburg (23), die de keuze heeft uit elf ambitieuze Avantrianen, stelt het sterkste team op. "Sprintster Erika Zijderlaan en Patricia de Jong-Veer maakten drie jaar geleden hun rentree, waarna we besloten hebben ons in te schrijven voor de clubcompetitie," vertelt de allrounder. "Na twee leerjaren hebben we de afgelopen winter hard getraind. Op de meeste van de elf onderdelen hebben we iemand die de punten kan pakken. Incourante nummers neem ik voor mijn rekening. Laat nou in Alphen kogelslingeren op het programma staan. In mijn juniorentijd was ik nummer vier van Nederland. Dat onderdeel winnen, moet lukken."

Discuswerpster Carolien de Pater is ook goed voor de maximale score op haar favoriete onderdeel. Haar zus Jessica specialiseert zich eveneens op de werpnummers en stuwt haar teamgenoten – schreeuwend – naar topprestaties. "Ik heb nu al zin in die wedstrijd," kijkt ze reikhalzend vooruit. "Als we de finale niet halen, gaan we chocolade en pizza's eten."

"We kunnen de eindstrijd halen, als iedereen een maximale inspanning levert," vervolgt Zwijnenburg. "De kans op promotie is niet groot, maar we staan versteld dat het zo goed gaat. Sommigen trainen nu al drie keer per week."

Erika Zijderlaan (37) is de oudste van het gezelschap, dat zich wekelijks verbetert. "Toen ik mijn zoon bracht voor zijn eerste atletiektraining, ben ik blijven hangen. De 60 meter indoor, waarop ik onlangs zilver won op het NK in mijn leeftijdsklasse in een tijd van 8,39 seconden, is echt mijn ding. Maar op een 100, 200 of 400 meter kan ik ook goed uit de voeten. We schrokken eigenlijk van de tweede plaats in de eerste wedstrijd. De trainingen pakken we nu serieuzer aan."

De 15-jarige Eline Brand is de jongste van de ploeg. Ze neemt de 800 meter voor haar rekening. "Ik vind alle atletiekonderdelen leuk," kan de havoscholier nog geen keuze maken. "Ik zit in een meerkampgroep, maar de tijd is rijp om me te specialiseren." Vervolgens: "Het leeftijdsverschil in onze groep vind ik geen probleem. Ik kan met iedereen goed opschieten." Een andere jongeling is Feline Molenaar, die uitblinkt op de 100 meter horden. "De junioren van Avantri ontwikkelen zich uitstekend," concludeert Marillion Zwijnenburg. "De toekomst ziet er dan ook veelbelovend uit."

Wim Kroone