• Het brandweerteam bij het nieuwe voertuig.
• Het brandweerteam bij het nieuwe voertuig. Foto: wijntjesfotografie.nl

Duikteam brandweer Schoonhoven jubileert

Trots op waterongevallenvoertuig

schoonhoven • Ramon van Buren (29), die het duikteam aanstuurt, spreekt dan ook van 'gepaste trots'. "In Hollands Midden rijden zes wagens van dit type rond. Deze voertuigen zijn van alle gewenste apparatuur voorzien en beschikken over perfect materiaal. Daarnaast is er meer ruimte en een comfortabele zit. Je kan haast niet wachten om uit te rukken", lacht hij. Dat was dertig jaar geleden wel even anders. Toen trokken brandweerlieden waadpakken aan om na een ongeluk op de tast ondiepe sloten uit te kammen. Het bracht de broers Fons en René van Vliet ertoe een duikcursus te volgen in Gouda. "Het was een noodzakelijke ingreep. Het duurde gewoon te lang voordat de Goudse duikers hier ter plaatse waren. De gemeenteraad steunde het voorstel om een eigen Schoonhovense duikploeg te formeren."

Sterke stroming

Het pionierswerk van de broers Van Vliet in 1986 leidde uiteindelijk tot een volwaardig team, dat anno 2016 aan strenge eisen moet voldoen. Van Buren, beroepsbrandweerman in Brabant, behoort zelf met echtgenote Esther tot deze groep duikers, die uit acht gecertificeerde vrijwilligers bestaat. Daarnaast zijn er vijf duikploegleiders en nog eens acht assistenten. Jaarlijks wordt het duikteam tien tot vijftien keer ingezet. Naast de wekelijkse oefening op maandagavond zijn er extra trainingen in de Lek om met de sterke stroming te kunnen omgaan. "Je kan zomaar tientallen meters verder opduiken als de Lek het op z'n heupen krijgt. Daar moet je aan wennen. Het is onvoorspelbare rivier. Het is met al dat scheepvaartverkeer en diverse draaikolken de gevaarlijkste plek voor een duiker."

De eisen voor het duiken in binnen- en buitenwateren worden na elk incident landelijk aangescherpt. Schoonhoven assisteert waar nodig elders in de Krimpenerwaard en Lopikerwaard. "Als de brandweer uit Woerden in Cabauw of Lopik in actie moeten komen, zou het wel heel gek zijn als Schoonhoven wordt overgeslagen. Wij zijn er binnen tien minuten. Interregionale banden worden daarom verstevigd. Het gaat er tenslotte om de mensen te redden. Door wie dat gebeurt, is uiteraard niet belangrijk."

Duiktoren

Je bent zomaar geen bevoegde duiker. Ramon van Buren wordt sinds 2007 onder water van lucht voorzien en kent de route naar het diploma. "Het gaat om inzetbaarheid, een keuring en een zwemtest. Naast duiken in binnen en open water is er ook een stuk theorie. Het team gaat één keer per jaar naar een speciale duiktoren in Den Helder of Enschede om onder leiding van een instructeur verschillende oefeningen uit te voeren." De modernisering met een splinternieuw waterongevallenvoertuig zet Schoonhoven nadrukkelijk op de kaart. "Je weet niet hoe de toekomst van de brandweer uitpakt. Ik hoop dat we nog jaren vanuit de kazerne bij het Bastion Schoonhoven en de regio kunnen beveiligen."

Pieter van der Laan