Herinrichting in fasen

stolwijk • Om stagnatie en irritatie te voorkomen heeft de herinrichting van het centrum van Stolwijk pas plaats na de reconstructie van het industrieterrein.

Dat stelde wethouder Ria Boere bij de behandeling van dit onderwerp in de commissie Ruimte. "Het opknippen van de werkzaamheden is onontkoombaar. We beginnen met de Bovenkerkseweg. Daarna volgen de Tentweg en de Nijverheidsstraat. Uiteindelijk worden het Dorpsplein, Goudseweg, Wijdstraat en Populierenlaan op de schop genomen."

Kappen

Dat geeft de politiek nog even tijd om een oordeel te vellen over het voorstel van het college om de beeldbepalende bomen op het Dorpsplein niet te kappen. Volgens wethouder Ria Boere zijn de meningen verdeeld en kun je zestig jaar oude, doch gezonde platanen niet zomaar omzagen en vervangen door jonge aanplant. Ries van Kersbergen (VVD) vond dat vreemd, omdat Vlist indertijd in samenspraak met de winkeliersvereniging juist had besloten de bomen weg te halen. "De overlast is groot. Kauwen, vogelstront en vallend blad zorgen voor veel irritatie." Erik Wassink (SGP) wees daarbij op de 20.000 euro, die wordt uitgetrokken om de acht platanen de komende jaren te onderhouden. "Dat zijn dure bomen. Wij zijn voorstander van een alternatief plan."

De commissieleden waren niet te spreken over de collegebesluiten van de voormalige gemeente Vlist om 1 miljoen voor de herinrichting van het centrum en 3,5 miljoen voor het industrieterrein beschikbaar te stellen. Deze uitgaven zijn bij lange na niet voldoende om beide klussen te kunnen klaren. Voor het centrum dient het krediet met 300.000 euro te worden aangevuld en de Nijverheidsstraat en Tentweg slokken nog eens 1,3 miljoen euro op. "Als we dat niet doen, krijgen we een claim van de aannemers aan onze broek", waarschuwde wethouder Boere. "Dit verdient geen schoonheidsprijs, maar we kunnen niet meer terug", meende Jos Simons (PvdA). Voor Ad Struijs zijn de overschrijdingen aanleiding voor een rekenkameronderzoek naar de destijds genomen besluiten. "Nu moeten alle inwoners van de Krimpenerwaard opeens meebetalen aan de opknapbeurt van Stolwijk. Dat is niet uit te leggen aan onze burgers."

Pieter van der Laan