Drugsgebruik Lopik ligt lager dan bij buren

lopik • Het drugsgebruik in Lopik ligt gemiddeld lager in vergelijking met omliggende gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij het rioolwater van acht gemeenten in de provincie Utrecht is geanalyseerd.

In alle onderzochte gemeenten troffen onderzoekers van het KWR Watercycle Research Institute resten van amfetamine (speed), mdma (xtc), cocaïne en canabis aan in het rioolwater. De gevonden hoeveelheid aan mdma, cocaïne en cannabis blijkt in kleine gemeenten, zoals Lopik, lager dan in de stad Utrecht. Amfetamine (speed) is daarentegen weer erg populair op het platteland.

Speerpunt

Het voorkomen en matigen van drugsgebruik is een speerpunt in de gemeente Lopik. Eerder dit jaar gaf de gemeenteraad haar fiat voor het plan van aanpak 'Drugsgebruik en overlast' en stelde daar ook budget voor beschikbaar. Het rioolwateronderzoek is onderdeel van het plan.

Het rioolwater is gedurende zeven achtereenvolgende dagen bemonsterd. Verschillen in het gebruik zijn daardoor goed zichtbaar. Zo wordt er in het weekend aanzienlijk meer mdma en cocaïne geslikt en gesnoven dan doordeweeks. Voor cannabis en amfetamine zien de onderzoekers geen grote verschillen tussen weekend- en doordeweeks gebruik.

Voor Lopik is dit het tweede rioolwateronderzoek. Eind 2014 vond een vergelijkbaar onderzoek plaats in dezelfde rioolwaterzuiveringsinstallatie. De uitslagen van de metingen in 2016 liggen gemiddeld iets lager dan het onderzoek in 2014.

De uitkomsten van het onderzoek maken het mogelijk om de gemeente Lopik met (plattelands) gemeenten van gelijke omvang te vergelijken. Dit was een van de aanleidingen om te mee te doen in de pilotstudie van KWR.


Een volledig verslag van de resultaten en het plan van aanpak drugs en overlast is te vinden op de website van de gemeente Lopik.


q www.lopik.nl