• 'Zingen is gezond en geeft energie'.
• 'Zingen is gezond en geeft energie'.

Leden pop- en musicalkoor gezocht

bergambacht • Als het aan Dick van Bokkem ligt, is Bergambacht binnenkort een pop- en musicalkoor rijker.

De Rotterdammer staat met zijn bedrijf Vocaal Regionaal aan de basis van zeven koren in Zuid-Holland. "Onder andere in Delft en Naaldwijk zijn we van start gegaan; het is de bedoeling dat Bergambacht binnenkort volgt."

Om dat doel te bereiken vond afgelopen week een informatieavond plaats, waarop Dick van Bokkem tekst en uitleg gaf. "Zestien mensen kwamen een kijkje nemen in basisschool Kiezel en Kei, waar ook de repetities zullen plaatsvinden. Dertien van hen hebben zich inmiddels ingeschreven. Sommigen hebben zangervaring, anderen beginnen op nul. En dat is geen probleem."

Dertien is te weinig om daadwerkelijk van start te kunnen gaan. "Ik mik op een minimumaantal koorleden van twintig", zegt de initiatiefnemer. "Wie zich deze week aanmeldt, kan nog deelnemen aan de probeerworkshop op maandag 27 juni."

Lid worden van het koor kost 260 euro per jaar plus 17,50 euro aan inschrijfkosten. "Daarvoor krijgen ze het één en ander terug", belooft Dick van Bokkem. "Namelijk begeleiding van een aan het conservatorium afgestudeerde coach, Mikky Zomerdijk uit Bergambacht. Daarnaast krijgen koorleden de beschikking over professioneel ingezongen muziekbanden, die als mp3-bestanden worden verstrekt."

De drempel voor het koor is laag, stelt Van Bokkem: "Belangstellenden hoeven geen noten te kunnen lezen en er wordt geen stemtest gedaan. Sterker nog, de leden mogen zelf bepalen tot welke stemgroep ze behoren. Daarbij kan iedereen zich aanmelden die van zingen houdt: van zestien jaar tot 65-plus." Waar veel koren in de regio onder druk staan vanwege vergrijzing of andere redenen, ziet Van Bokkem kansen voor zijn initiatief. "Ik merk dat mensen het leuk vinden om te zingen: het is gezond en geeft energie. Het op te richten pop- en musicalkoor krijgt een licht en lekker in het gehoor liggend repertoire: van songs uit de jaren zestig tot de hits van nu." De repetities zijn wekelijks op maandagavond. Het is de bedoeling dat het koor in de toekomst ook gaat optreden. "Je wilt tenslotte laten horen wat je geleerd hebt. In principe zijn er twee optredens per jaar: in de zomer en rond oud en nieuw."

De 'probeerworkshop' in obs Kiezel en Kei is maandag 27 juni vanaf 20.00 uur. Entree: 7,50 euro. "Iedereen kan deze avond ervaren hoe het is om in een koor, dat gebruik maakt van een audio vocaal-systeem, te zingen."


Robert van der Hek

q www.vocaalregionaal.nl