• Ammerstol sluit feestend de nacompetitie af.
• Ammerstol sluit feestend de nacompetitie af. Foto: wijntjesfotografie.nl

Historische promotie voor Ammerstol

ammerstol • De Ammerstolse Sport Vereniging (ASV) schreef zondagmiddag geschiedenis. Na ruim veertig jaar promoveren de rood-witten door een 4-2 zege op Bodegraven naar de derde klasse.

Het betekende een fraai afscheid voor vertrekkend trainer Rieny Looren de Jong, die repte van een 'prima groep met een uitstekende instelling'. "Ik heb met een prachtig seizoen mijn loopbaan voor even afgesloten. Ik had er in deze nacompetitie alle vertrouwen in dat we een prijs konden pakken. Hoewel we vorige week in Bodegraven met 4-1 verloren, was ik ervan overtuigd dat we tenminste een gelijkspel konden boeken. Door inzet en discipline werd het uiteindelijk 4-2. Dat maakte het nog mooier. Hier kan de club wel een tijdje op teren."

Een hoofdrol was weggelegd voor de broers Twan en Thijs Schmidt. Zij namen de volledige productie van vier doelpunten voor hun rekening. Dat was des te opvallender, omdat Twan al enkele weken met zijn rug tobt en Thijs door een blessure van zijn grote teen en een week snoekvissen in Ierland nauwelijks een bal had aangeraakt. Beiden speelden bovendien niet meer dan een helft.

Twan Schmidt opende al in de tweede minuut de score door Bodegraven-doelman Marco Vonk met een afstandsschot te verrassen. Daarna profiteerde hij van doorzetten van spits Frank de Bruyn, die na een scrimmage de bal naar Schmidt schoof. Deze aanvaller faalde niet: 2-0. Voor Mohamed Laaouar was dat aanleiding om na te trappen en vervolgens De Bruyn te bedreigen. Dat leverde hem een rode kaart op van scheidsrechter Afalah. Ammerstol had daarna enige moeite om de juiste defensie op te bouwen tegen tien man. Bovendien ging Wilco van Abkoude op slag van rust in de fout. Hij gleed voor de tweede keer weg waardoor Bodegraven-middenvelder Randy Zaal 2-1 kon aantekenen.

Ammerstol raakte echter niet in paniek. Met Thijs Schmidt voor de geblesseerde Etienne Niestadt (bilspier) bleven de rood-witten in de tweede helft tamelijk eenvoudig overeind. Schmidt was gretig. Hoewel de pijp leeg was bij zijn broer, nam hij persoonlijk 3-1 en 4-1 voor zijn rekening. Beide keren ging het om een perfecte kopbal. "Geen makkelijke goals", gaf hij later toe. "Maar gelukkig timede ik goed." Daarmee deelde Ammerstol de genadeklap uit aan Bodegraven, dat het vooral verbaal aan de stok had met scheidsrechter Afalah. In de slotfase deden de bezoekers nog iets terug via Dani Peralta, die dwars door de Ammerstolse defensie soleerde en de 4-2 binnen schoot.

Dat mocht de pret niet drukken. De spelers van Ammerstol vielen elkaar na het laatste fluitsignaal juichend in de armen en sprongen vervolgens in de sloot. Bij de rood-witten is het aanblijven van doelman Jeffrey Spierdijk vanwege een stage een vraagteken. Gerben Ruissen keert terug naar Schoonhoven.

Pieter van der Laan