Lopik verkiest 'Karmac' boven Bibliotheek Lek en IJssel

'Lezen moet weer leuk worden'

lopik • De wijziging levert Lopik een besparing op van 56.000 euro per jaar. Daarentegen staat de 'cultuurhuissubsidie' van 200.000 euro, om de bibliotheek onder te brengen in dorpshuis De Schouw, op de tocht. Karmac wordt door de provincie (nog) niet erkend als officiële bibliotheekpartij.

De gemeenteraad gaf dinsdagavond groen licht. Daar ging wel een lange en soms pittige discussie aan vooraf, waarbij de PvdA recht tegenover de overige fracties stond. De raad wenste in meerderheid de knoop door te hakken om een eerder besloten bezuiniging op het bibliotheekwerk nu eindelijk te effectueren.

Adrie Strien (CDA) vond het niet zo belangrijk welke partij de bibliotheek exploiteert. "Als er maar een bibliotheek is. Karmac doet het bovendien goedkoper, waarbij het verschil in prijs wat het CDA betreft besteed kan worden aan leesbevordering."

Hugo van Amerongen (VVD) vond dat lezen weer aantrekkelijk gemaakt moest worden. "Het duffe moet eraf. Een commerciële partij als Karmac is beter in staat om dat doel te bereiken."

Bea de Kruijf stelde namens de ChristenUnie het belangrijk te vinden dat het huidige ledenbestand -400 betalende leden, duizend kinderen- overgaat naar de nieuwe aanbieder. "Maar Bibliotheek Lek en IJssel heeft al aangegeven deze gegevens niet te zullen verstrekken. Karmac zal administratieve kosten in rekening brengen om mensen lid te laten worden. Is het een idee als de gemeente die voor zijn rekening neemt, om de drempel niet te hoog te laten zijn?"

Arie Schep (SGP) vroeg in zijn betoog aandacht voor de huidige groep vrijwilligers en of het een optie was om mensen in de bijstand als 'tegenprestatie' enthousiast te maken om bibliotheekvrijwilliger te worden.

De enige partij waarvoor de keuze voor Karmac geen gelopen koers was, was de PvdA. Fractievoorzitter Rik Dekker vond dat zowel de gemeente als Bibliotheek Lek en IJssel boter op het hoofd had. De eerste partij door het onderste uit de kan te willen, de tweede partij door zich niet al te flexibel op te stellen. "Een belangrijke voorziening als de bibliotheek moet je niet willen vermarkten."

Zijn voorstel was om het besluit met een half jaar uit te stellen, omdat de provincie met een onderzoek bezig is naar het bibliotheekwerk. "Laten we eerst het eindrapport afwachten voordat we de knoop doorhakken."

Dat vond de rest van de raad geen goed idee. Wethouder Johan van Everdingen voegde daar aan toe, dat de provincie de ontwikkeling in Lopik juist nieuwsgierig volgt. "Ze zijn benieuwd naar onze ervaringen met Karmac en hebben me verzocht input te geven voor de uiteindelijke visie op het bibliotheekwerk."

De wethouder deelde verder mee met de huidige vrijwilligers in gesprek te willen. "Niet om ze over de streep te trekken de overstap naar Karmac te maken, maar om de emoties en eventuele pijn van de switch weg te nemen."

Een gesprek komt er ook met de scholen en overige betrokken partijen om het project van laaggeletterdheid/leesbevordering een vervolg te geven. "Want dat heeft een hoge prioriteit." Het idee van de ChristenUnie om de inschrijfkosten te vergoeden sprak hem aan. "We gaan sowieso de bibliotheek promoten, want het aantal leden in de gemeente is verhoudingsgewijs erg laag,"

'Karmac Bibliotheek Services' runt naast bibliotheekbussen ook vaste vestigingen in de gemeenten Buren en Waterland. In de nieuwe situatie blijven de bibliotheken in Benschop en Lopik behouden, maar verdwijnen de uitleenpunten in Cabauw, Polsbroek en Jaarsveld. Doel is om de bibliotheek in Lopik per 2017 te huisvesten in dorpshuis De Schouw.

Robert van der Hek